Miksi Birkebeinerrennetissä kannetaan mukana reppua?

Birkebeinerrennet hiihdetään tulevana lauantaina Norjassa. Kyseessä on 54 kilometrin pituinen kilpailu, jossa kaikkien osallistujien on kannettava mukanaan vähintään 3,5 kiloa painavaa reppua.
Birkebeinerrennet hiihdetään tulevana lauantaina Norjassa. Kyseessä on 54 kilometrin pituinen kilpailu, jossa kaikkien osallistujien on kannettava mukanaan vähintään 3,5 kiloa painavaa reppua.

Kaikkien Birkeniin osallistuvien on kannettava mukanaan reppua, jonka sisällölle on asetettu tietyt vaatimukset. Repussa tulee olla muun muassa tuulenpitävät vaatteet, kuiva alusasu, hanskat, pipo, ruokaa ja juotavaa.

Vaikka reitin varrella on juomapisteitä, ensiapuryhmiä ja huoltopalveluita, on lisäenergian ja -vaatteiden mukana pitäminen hyvä idea.Eedessä on nimittäin yli 50 kilometrin hiihtomatka, jonka aikana ylitetään kaksi tai kolme vuorta. Lisää repun vaatimuksista pakkausvinkkeineen löydät artikkelin lopusta.

Miksi reppu on pakollinen?

Syy siihen, miksi kaikkien on kannettava reppua, liittyy kilpailun nimeen ”Birkebeinerrennet”. Repun tarina juontaa juurensa 1200-luvulle ja Norjan sisällissotien aikaan.

Tällöin eri heimot taistelivat vallasta eri puolilla Norjaa. Birkebeinarien johtaja, kuningas Sverre, oli saanut haltuunsa suuren osan Norjasta ennen kuolemaansa vuonna 1202.

Keväällä 1204 syntyi poika nimeltä Haakon Haakonsson. Hän oli kuningas Haakon Sverressonin poika ja kuningas Sverren pojanpoika.

Vain muutamaa kuukautta ennen hänen syntymäänsä hänen isänsä, kuningas Haakon Sverresson, kuoli uudenvuodenpäivänä. Tämä teki vastasyntyneestä pojasta arvokkaan saaliin birkebeinarien vihollisille.

Vaarallinen matka

Baglerit, birkebeinarien pahimmat vastustajat, saivat tietää pojan olemassaolosta. He hallitsivat Vikeniä (Oslonvuonoa) ja Opplandin aluetta ja halusivat estää Haakon Haakonssonin mahdollisen nousun kuninkaaksi.

Pojan oli päästävä turvaan, joten birkebeinarit lähtivät vaaralliselle matkalle kuljettaakseen hänet Østfoldista baglerien alueen halki Lillehammeriin ja sieltä edelleen Nidarosiin (nykyiseen Trondheimiin).

Birkebeinarit saapuivat Hamarille jouluaattona 1205 ja jatkoivat nopeasti Lillehammeriin, missä he olivat piilossa vihollisiltaan koko joulun ajan. Baglerit olivat heidän kannoillaan, joten he eivät voineet valita tavallista reittiä Gudbrandsdalenin läpi.

Sen sijaan he lähtivät vuoriston yli Østerdaleniin. Matka oli rankka ja sää ankara. Lopulta kaksi kokeneinta birkebeinarisoturia jatkoi matkaa yksin lapsen kanssa.

Matka oli pitkä ja vaarallinen, mutta lopulta he saapuivat turvallisesti Nidarosiin. Haakon Haakonssonista tuli kuningas, ja hänen hallintokautensa aikana Norjan sisällissodat päättyivät.

Birken-hiihtäjät jatkavat perinnettä

Nykyajan Birkebeinerrennetissä ei enää ratkaista Norjan tulevaisuutta, eivätkä hiihtäjät kanna selässään tulevaa kuningasta. Mutta heidän kantamansa reppu symboloi pientä poikaa nimeltä Haakon Haakonsson.

– Jokaisen osallistujan on kannettava vähintään 3,5 kilon reppua, ja näin jokainen hiihtäjä on mukana viemässä eteenpäin tarinaa vaarallisesta matkasta, Birken kertoo verkkosivuillaan.

Birkebeinerrennetissä kyse on itsensä voittamisesta. Se tuo mukanaan hikeä ja kyyneleitä, naurua ja iloa, monta tuntia kovaa työtä – sekä kunnian ja perinteen, joka juontaa juurensa yli 800 vuoden taakse.

Repun paino, sisältö ja vinkkejä

Kaikkien Birkeniin osallistuvien, myös eliittihiihtäjien, on kannettava reppua. Ainoa poikkeus on StafettBirken, jossa reppuvaatimusta ei ole.

Repun vähimmäispaino oli vuosina 1932–1992 5,5 kiloa, mutta vuodesta 1993 alkaen se on ollut 3,5 kiloa.

Jos hiihtäjällä ei ole reppua, se on liian kevyt tai sen pakollinen sisältö on vajavainen, hänet voidaan hylätä tai hänelle voidaan antaa aikasakkoa. Toimitsijat suorittavat pistokokeita ja punnitsevat reppuja sekä ennen lähtöä että maalissa.

Repun pakollinen sisältö:

  • Tuulenpitävä takki ja housut (pitkät hihat ja lahkeet)
  • Kuiva alusasu tai lämmin varavaate
  • Hanskat
  • Pipo
  • Balaklava, putkihuivi tai muu kaulasuoja

Suositeltu sisältö:

  • Ruokaa ja juotavaa
  • Kuivat sukat
  • Aurinkorasva
  • Laastarit ja rakkolaastarit

Pakkausvinkkejä

  • Harjoittele hiihtämistä repun kanssa – testaa sitä muutaman kerran ennen kilpailua. Säädä olkahihnat ja kiinnitysremmit niin, että reppu istuu tiiviisti.
  • Aseta painavimmat tavarat mahdollisimman alas ja lähelle selkää.
  • Säädä reppu niin, että se asettuu mahdollisimman alas selkään. Jos reppu on liian ylhäällä tai liian kaukana selästä, liike kuluttaa turhaa energiaa.
  • Käytä reppua, jossa on säädettävä lantiovyö ja rintahihna, jotta se pysyy tiukasti paikallaan.
  • Huomioi juoman paino – jos aiot juoda repusta kisan aikana, sen on oltava lisänä 3,5 kilon vähimmäispainoon. Monet ottavatkin mukaan vain vähän omaa juomaa ja käyttävät kilpailun juomapisteitä.

Lue myös: Ski Classics on Stina Nilssonin uusi intohimo: ”Ei pienintäkään halua palata maastohiihtoon”

Lisää maastohiihtoaiheisia artikkeleita löydät osoitteesta Proxcskiing.com.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Sinivalkoiset Ski Classics-hiihtäjät lähtevät Birkeniin taistelumielellä

    Maaliskuun puolenvälin kohokohta pitkän matkan hiihdossa on aina Norjan Birkebeinerrennet eli Birken. Hiihto ei ole pisin Pro Tourin osakilpailu, mutta yksi legendaarisimmasta ja haastavimmista. Suomalaisia Pro Tour-hiihtäjiä on lähdössä kisaan taistelemaan hyvistä sijoista.
    kirjoittaja Teemu Virtanen
    14.03.2025
  • Peesaamisen voima maastohiihdossa: tiedettä ja taktiikkaa

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    14.03.2025
  • Urheilijat kritisoivat FIS:n päätöstä – 50 kilometrin kilpailu halutaan takaisin Holmenkollenille

    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    14.03.2025
  • Birkebeinerrennet pähkinänkuoressa

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    13.03.2025
  • Fluorikielto on vaikuttanut suksien valintaan

    kirjoittaja Max Östlund / Käännös Venla Rantala
    13.03.2025