SkiErg-harjoittelun vinkit
Tasatyönnön kehittämiseen tarkoitettu SkiErg-hiihtolaite on suosittu ja yleinen harjoitteluväline sekä kuntosaleilla että kotiharjoittelussa. Laitteen maahantuojan, Finnrowingin, toimitusjohtaja Veikko Sinisalo painottaa, ettei kyseessä ole pelkästään huippuhiihtäjille suunnattu harjoitusmuoto ja kannustaakin myös kuntoilijoita kokeilemaan laitetta.
SkiErg-harjoittelu nähdään usein hyvänä vaihtoehtona silloin, kun ulkona on huono sää, mutta Sinisalon mukaan mahdollisuus hiihtää sateensuojassa ei ole laitteen ainoa hyvä puoli.
– SkiErg on hyvä vaihtoehto, jos haluaa tehdä todella kovatehoisen intervalliharjoituksen, sillä frekvenssin pystyy pitämään todella nopeana. Nimenomaan tasatyöntäen voi olla rullilla vaikea tehdä niin tehokkaita harjoituksia.
– Jos on puutteita ylävartalon voimassa, myös lajivoimaharjoittelu onnistuu. Silloin valitaan iso vastus ja frekvenssi pidetään normaalia alhaisempana.
SkiErg kuuluu monien kuntosalien varustukseen, ja Sinisalon mukaan tasatyöntö on varsin hyvä alkulämmittelyn muoto ennen voimaharjoitusta.
– Usein ajatellaan, ettei jalat ole siinä kovin paljon mukana, mutta siinähän tulee sama pumppausliike, joka tulee tasatyönnössä ulkonakin, jolloin koko kropan saa helposti lämpimäksi. Se on tavalliselle toimistotyöläiselle äärimmäisen hyvä liike, sillä siinä käytetään jalkoja ja kroppaa sekä vedetään voimakkaasti alaspäin vatsoilla, mutta myös ojennutaan ylös. Selän hyvinvoinnin kannalta se on hyvin positiivinen liike.
Sinisalon mielestä SkiErgissä parasta on sen soveltuvuus monentyyppiseen harjoitteluun. Vastusta hän suosittelee säätämään hiihtäjän omien vahvuuksien mukaan. Jos talvella hiihtää nopealla frekvenssillä, kannattaa vastus laittaa melko pienelle ja päinvastoin. Kovimmalla vastuksella liikkeeseen tulee enemmän vääntöä, jolloin ollaan enemmän voimaharjoittelun puolella. Sinisalo kannustaakin kokeilemaan monipuolisesti erilaisia harjoituksia.
– Parhaimmillaan laite on tasatyönnössä. Vaikka siinä on myös vuorohiihto-ominaisuus, se on sikäli mopo, että siinä ei jalat ole käytössä. Suosittelen myös kuntoilijoita rohkeasti kokeilemaan, sillä laitteella voi saada lisää monipuolisuutta harjoitteluun. Se on harjoitusmuoto, jossa on aika vaikea rikkoa itseään.
Veikko Sinisalon harjoitusvinkit:
- Tabata-harjoitus: 20 sekuntia täysillä, 10 sekuntia palautus. Tätä jatketaan 10 minuutin ajan. Harjoituksessa pyritään maksimaaliseen frekvenssiin ja energiantuottoon.
- Nopeusharjoitus: nopeita, 10 sekunnin maksimaalisia suorituksia. Harjoitus parantaa lihashermotusta, minkä takia myös kuntoilijan kannattaa tehdä tällaisia harjoituksia.
- Pidemmät intervallit: anaerobisella kynnyksellä 8-10 minuutin pituiset pätkät.
- Pitkäkestoisemmat harjoitukset peruskestävyysalueella: tärkeää säätää vastus sopivaksi ja seurata sykkeitä. Liikettä voi tehostaa ja haastaa tasapainolaudan avulla.
Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin sivustollamme. Lue lisää harjoitteluun liittyviä artikkeleja tästä tai ProXCskiing.com-sivustolta.