Birkebeinerrennet pähkinänkuoressa

Birkebeinerrennet
Nyt lauantaina on Ski Classics Pro Tourin yhdestoista osakilpailu Birkebeinerrennet Norjassa. Se on myös viimeinen Grand Classics-kisa tällä kaudella. Tässä artikkelissa saat lyhyen kuvauksen hiihdosta ja muutaman vierailuvinkin, jos kisa on hiihtokalenterissasi nyt tai tulevina vuosina.

Birkebeinerrennet on Norjan suurin massahiihto, ja sen historia ulottuu aina 1200-luvulle asti kun kaksi rohkeaa ”birkebeiner”-soturia pelastivat lapsiprinssi Haakonin kantaen häntä selässään läpi erämaan hiihtäen yli lumipeitteisten vuorien. Tästä nuoresta prinssistä tuli aikoinaan Norjan kuningas, ja hänen kunniakseen hiihtäjät kantavat 3,5 kilon reppua seikkailumatkallaan Renasta Lillehammeriin.

54 kilometriä pitkä Birkebeinnerrennet starttaa siis pienestä idyllisestä kylästä nimeltä Rena ja maali sijaitsee viehättävässä Lillehammerissa, joka ei ole kooltaan kovin mittava, noin 28 000 asukasta, mutta kaupungin tunnelmallinen keskusta ja monipuolinen tarjonta tekevät siitä oivan kohteen hiihtoturisteille. Lillehammer toimi myös vuoden 1994 talviolympialaisten ja vuoden 2016 nuortenolympialaisten kisaisäntänä.

Lillehammeriin ja Renaan on helppo tulla junalla, joka lähtee suoraan Oslon lentokentältä, ja kisajärjestelyt toimivat moitteettomasti norjalaisella perinteellä. Kisareitti on varsin haastava, koska ensimmäiset 13 kilometriä ovat nousua, jonka jälkeen on melko lyhyt palauttava lasku ja nousu jatkuu aina Raudfjelletin huipulle. Tässä vaiheessa hiihtäjät ovat jättäneet taakseen 20 kilometriä ja vuorossa on pitkä kahdeksan kilometrin lasku. Vauhdikkaan laskettelun jälkeen reitti nousee uudelleen useamman kilometrin ajan ja 40 kilometrin hiihdon jälkeen Sjusjøenistä hiihtäjät voivat henkäistä helpotuksesta, kun viimeiset 14 kilometriä ovat välillä jopa erittäin vauhdikastakin laskua aina maaliin asti.

Lue myös: Miksi Birkebeinerrennetissä kannetaan reppua?

Viisi vierailukohdetta:

1) Rena – kylän keskustan pääkatu houkuttelee vieraita kokemaan todellisen Birkebeiner-tunnelman
2) Sjusjøen – Norjan laajin murtomaahiihtoalue, jota arvostetaan ympäri maailman
3) Lillehammer – kaupunki perustettiin 1.1.1838 ja se on nykyään tunnettu talviurheilukeskus, jossa olympialaisten lisäksi on järjestetty monia eri urheilutapahtumia 
4) Maihaugen – alueen vanhimmat historialliset talot ovat peräisin 1200-luvulta ja myös viime vuosisadan eri vuosikymmenten arkkitehtuurityyli on hyvin havaittavissa eri taloissa. Tärkein nähtävyys on Garmon puukirkko 1200-luvulta
5) Lillehammerin taidemuseo – museo on yksi maan tärkeimmistä ja se sijaitsee Lillehammerin sydämessä tarjoten vaihtelevan kokoelman norjalaisten taiteilijoiden luomuksia

Kilpailujohtajan kommentti:

“Idea hiihtokilpailusta sai alkunsa syksyllä 1930. Ajatuksena oli kunnioittaa Norjan sisällissodan aikaista historiallista tapahtumaa tammikuussa 1206, jolloin Birkebeiner-soturit kantoivat 18 kuukautisen prinssi Haakonin turvaan yli vuorten. Nykyinen reitti vie hiihtäjät samojen maastojen halki tarjoten henkeäsalpaavia näköaloja ja todellista pitkän matkan hiihdon elämystä. Birkebeinerrennet on mahdollisesti Pro Tourin yksi haastavimmista kisoista.”

Lue lisää Birkebeinerrennetistä tästä.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Supersankari Klæbo vei Salpausselän viisikymppisen – Niskanen kuudes

    Miesten 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisa hiihdettiin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä Lahden Salpausselän harjuilla tänään päivällä. Reitin 1442 nousumetriä takasivat sen, että kisasta tuli haastava taival hiihtäjille maailmancupin viimeiseksi hiihdoksi.
    kirjoittaja Teemu Virtanen
    23.03.2025
  • Johaug sai vihdoin viisikymppisen voiton – Niskanen oli kuudes

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    23.03.2025
  • Seppälä 20:s ja Minkkinen kahdeksas Holmenkollenin takaa-ajossa

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    22.03.2025
  • Mäki ja Vuorinen taipuivat loppukirissä viidenneksi

    kirjoittaja Pasi Rein / STT
    22.03.2025
  • Minkkinen oli eilen kolmas pikakilpailussa

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    22.03.2025