Sauvoitta hiihto – näin luistelet tehokkaasti ilman sauvoja

sauvoitta hiihto
Vapaan hiihtotavan sauvoitta hiihtoa käytetään suurissa nopeuksissa ja alamäissä – ilman sauvoja. Tämän artikkelin videossa opit, miten saat vauhtia pelkillä jaloilla ja löydät tasapainon suurissa nopeuksissa.

Vapaan hiihtotavan sauvoitta hiihtoa käytetään suurissa nopeuksissa ja alamäissä – ilman sauvoja. Tämän artikkelin videossa opit, miten saat vauhtia pelkillä jaloilla ja löydät tasapainon suurissa nopeuksissa.

Sauvoitta hiihto on tehokas tapa edetä loivissa alamäissä. Kun vauhti on kova tai sauvat eivät riitä lisäämään vauhtia – silloin hiihdetään sauvoitta. Se on luistelutekniikan puhtain muoto, jossa eteneminen tapahtuu täysin jalkojen voimalla. Videolla näytämme, miten teet voimakkaita luistelupotkuja, pidät tasapainon suksen päällä ja säilytät tehokkaan liu’un. Tärkeä vaihe sekä harjoittelussa että kilpahiihdossa vapaalla hiihtotavalla.

Lue myös: Rullasuksiopas 2025

SC Play -palvelussa sinulla on pääsy kaikkiin tekniikkavideoihimme, sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan osalta. Klikkaa tästä päästäksesi sinne!

SC Play on suoratoistopalvelu, johon jäsenenä sinulla on pääsy. Siellä voit katsoa kaikki Ski Classics Pro Tour -tapahtumat sekä valikoituja Challengers-sarjan kilpailuja. Palvelusta löytyy myös laaja videoarkisto, jossa on kilpailuja kaikilta Ski Classics -kausilta.

Rullasuksivideot julkaistiin ensimmäisen kerran 7.6.2024.

Rullasuksilla jarruttamisen lisäksi alla on pari hyvää vihjettä turvallisuuden lisäämiseksi.

Valitse oikea maasto

Yhä useampia rullasuksiratoja rakennetaan, ja näillä radoilla on merkittäviä etuja – ne ovat suljettuja autoliikenteeltä ja suunniteltu kilpailuradoiksi. Kaikki eivät kuitenkaan asu tällaisten ratojen lähellä, ja monille maantiet ovat luonnollinen harjoittelupaikka, vaikka niihin liittyykin haasteita ja vaaroja.

Etsi maasto, jossa tunnet olosi varmaksi, äläkä pelkää poistua asfaltilta. Kovat, hyväpintaiset soratiet voivat sopiva hyvin rullahiihdon harjoitteluun ja tarjoavat samalla elämyksellisemmän luontokokemuksen ja minimaalisen liikenteen. Monilla kuntopoluilla on myös kivituhkaa, joka toimii hyvin rullahiihtoon. Jos käytät maantietä, valitse reittejä, joissa on hyvä näkyvyys, leveät pientareet ja vähän liikennettä.

Näy liikenteessä

”Käytä näkyviä vaatteita, ja kypärä on tietenkin pakollinen,” sanoo Audun Svartdal.

Entinen Norjan maajoukkuevalmentaja näkee usein hiihtäjiä maantiellä hämärän aikaan tummissa vaatteissa. Se on vaarallista, ja monet luulevat, että treenivaatteiden heijastavat saumat riittävät näkymiseen.

”Erityisesti silloin, kun aurinko paistaa matalalta, on vaikea nähdä tummiin pukeutuneita ihmisiä, vaikka heijastimia olisikin,” Svartdal huomauttaa.

Pelkät heijastimet eivät aina riitä. Käytä mielellään valkoista valoa edessä ja punaista takana – kuten pyöräilijöillä. Hyviä, kevyitä valoja on saatavilla paljon, ja ne voi kiinnittää vaatteisiin, kypärään tai juomavyöhön klipsillä tai tarralla.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

  • 1

    Ruokasooda – hiihtäjän ihmeaine vai turhaa hypetystä?

    by Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    13.04.2025
  • VO2max Bjørn Dæhli
    1

    VO2max – kenellä on historian korkeimmat arvot?

    by Teemu Virtanen
    05.05.2025
  • palautuminen
    1

    Palautuminen on tärkeä osa harjoittelua

    by Teemu Virtanen
    07.06.2025
  • 1

    Jarruttaminen rullasuksilla – tärkeitä ohjeita turvallisempaan hiihtoon

    by Maastohiihto.com
    13.05.2025
  • 1

    Voimaharjoittelu kestävyysurheilijalle, osa 1

    by Maastohiihto.com
    03.05.2025

Lisää artikkeleita

  • Kynnysharjoittelu – miten se tehdään?

    Kestävyysurheilussa, kuten hiihdossa, aerobinen ja anaerobinen kynnys ovat kestävyyskunnon kulmakiviä ja kaikille kestävyysurheilua vakavissaan harrastaville tuttuja termejä. Mitä nämä kynnykset kuitenkin käytännössä ovat? Tässä artikkelissa perehdymme niihin hieman tarkemmin.
    kirjoittaja Teemu Virtanen
    09.06.2025
  • Viidenkympin väliaikalähdön paluu – mitä mieltä Ski Classics-hiihtäjät ovat kisasta?

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    08.06.2025
  • Rullasuksiopas 2025

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    08.06.2025
  • Norjalainen maajoukkuehiihtäjä kolaroi 80 kilometrin tuntivauhdissa

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    07.06.2025
  • Palautuminen on tärkeä osa harjoittelua

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    07.06.2025