Melonta hiihtäjän kesäharjoitteluna, osa I

Muutamat hiihtäjät, mm. Anders Aukland, ovat käyttäneet melontaa tärkeänä osana kesäharjoitteluaan. Maastohiihto.com antaa tässä artikkelissa vinkkejä melonnan aloittamiseen sekä neuvoja siitä, miten hiihtäjä voi hyödyntää melontaharjoittelua osana kesän harjoittelukautta. Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerromme oikeista välineistä ja varusteista sekä melontatekniikasta. Jälkimmäisessä osassa paneudumme hiihtäjille sopiviin harjoituksiin.
Muutamat hiihtäjät, mm. Anders Aukland, ovat käyttäneet melontaa tärkeänä osana kesäharjoitteluaan. Maastohiihto.com antaa tässä artikkelissa vinkkejä melonnan aloittamiseen sekä neuvoja siitä, miten hiihtäjä voi hyödyntää melontaharjoittelua osana kesän harjoittelukautta. Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerromme oikeista välineistä ja varusteista sekä melontatekniikasta. Jälkimmäisessä osassa paneudumme hiihtäjille sopiviin harjoituksiin.

Tämän artikkelin melontaohjeet tulevat luontoliikuntayritys Hiking Travel Hit Ky:n Tapio Tyllilältä, joka toimii melontakouluttajana ja valmentajana ja on sekä entinen kilpahiihtäjä että ratakilpameloja. Entinen kilpahiihtäjä ja nykyinen valmentaja ja personal trainer Kauri Lindström on puolestaan käyttänyt melontaa osana harjoitteluaan yli 15 vuotta. Seuraavassa heidän neuvojaan melonnasta kiinnostuneille hiihtäjille.

Välineistä ja varusteista

Alkuun Tapio Tyllillä kertoo hieman oikeista varusteista ja välineistä sekä melontatekniikasta.
Kajakin valinnassa Tapio Tyllilä opastaa hiihtäjiä seuraavasti.

Kilpajaretkikajakki

Yllä kapeampi kilpakajakki ja alla leveämpi retkikajakki. 

– Kannattaa meloa mahdollisimman kapealla kajakilla ja jos mahdollista, niin jopa kilpakajakilla. Kannattaa kuitenkin ehkä aloittaa joko multisport kajakilla tai ns. ”kuntokajakilla”, jotta pysyy paremmin alkuun pystyssä, sillä kilpakajakit ovat todella kiikkeriä ja kaatuvat erittäin helposti. Tämä mahdollisimman kapea kajakki sen takia, että silloin pystyy melomaan kädet riittävän lähellä vartaloa ja veto on mahdollisimman kapea, aivan kuten hiihdossa, eivätkä kädet leviä liikaa, Tyllilä opastaa kanootin valinnassa.

– Melan valinnassa kannattaa suosia ns. lusikkamelaa, jota ratamelojat käyttävät. Siinä on asymmetrinen mela, ei siis symmetrinen, joten etu on siinä, että siinä ei tule ”vuotoa” ja voima välittyy mahdollisimman hyvin. Symmetrisissä retkimeloissa voima ei välity niin hyvin ja syntyy vuotoa, Tyllilä sanoo melan valinnasta.

Melakuva

Alla asymmetrinen lusikkamela ja yllä retkimela. 

Melan oteleveydestä Tyllilä sanoo näin.

– Mela laitetaan pään päälle niin, että kädet ovat 90 asteen kulmassa, joka on oikea oteleveys. Jos on enemmän voimaa, kuten hiihtäjillä voi olla, niin silloin oteleveyttä voi hieman kaventaa. Ja vastaavasti voiman puutteessa oteleveyttä voi leventää. Ja otekohta kannattaa merkata esimerkiksi sähköteipillä, niin ei tule toispuoleisuutta, jos ote muuttuu harjoituksen aikana, melonnan ammattilainen opastaa aloittelijoita.

Oikeamelaasento

Oikea 90 asteen melaasento Kauri Lindströmin näyttämänä. 

Alkuun melonta ei varsinkaan kesäkelillä tarvitse mitään ihmeellisiä varusteitakaan, vaan tavalliset treenivaatteet riittävät mainiosti.

– Ei hiihtäjä tarvitse mitään ihmeempiä varusteita tai asuja, joita hänellä ei jo olisi. Trikoohousut ovat hyvät, sillä ne liukuvat penkkiä vasten hyvin. Ja yläosana voi käyttää vaikka urheilukerraston paitaa. Kylmän veden aikana voi käyttää sitten melonta-anorakkia. Jalassa voi olla sukat jalassa ja sandaaleilla on hyvä nousta kajakkiin. Ei niitä neopreeniasuja heti alkuun tarvita, Tyllilä kertoo, ettei melontaan kesäaikaan tarvitse mitään ihmeellisiä varusteita Lindströmin nyökätessä vieressä.

Oikeasta tekniikasta ja melontaliikkeestä

Oikein tehtynä melontaliike on kokovartaloliike ylävartalon ollessa toki keskeisessä roolissa.

– Melontaliike on kokovartalon liike, jossa tärkein komponentti on ylävartalon kierto. Liike lähtee jalan polkaisusta, josta se samanaikaisesti välittyy lonkkaan ja sitten ylävartaloon, melontakursseja osana työnään vetävä Tyllilä sanoo.

– Jalkojen kannalta kannattaa suosia isoaukkoisia kilpakajakkeja tai multisport ja kuntokajakkeja. Näin polvet voivat olla ylöspäin ja rinnakkain ja saan tehokkaamman vedon aikaiseksi, kun taas pienempiaukkoisissa jalkoja ja polvia joutuu levittämään kajakin sivuille. Melontaliivit ja aukkopeitto rajoittavat hieman ylävartalon kiertoa, mutta liivi on syytä olla päällä aina. Aukkopeitto ei sen sijaan tyynellä kelillä ole välttämätön, sillä se rajoittaa liikettä. Liivin tulisi olla siis aina päällä ja silloin kannattaa panostaa siihen, että se olisi mahdollisimman istuva liivi, Tyllilä jatkaa.

Keskivartalon lihakset ovat melonnassa tärkeässä roolissa.

– Soudussa voimantuotto välittyy vetoon hankaimien kautta, mutta melonnassa kroppa toimii voimantuoton lisäksi myös välittäjänä ja tämän melonnan pointti. Keskivartalon lihaksien on pidettävä paketti kasassa ja oltava tarpeeksi vahvat, jottei veto pääse pettämään. Siksi melonta on erinomainen harjoitusmuoto hiihtäjille, Tyllillä kehuu.

– Vartalosta asennosta vielä muistaa se, että selkäranka pysyy suorana ja vartalonkierto tapahtuu ikään kuin karan varassa, joka on pystysuorassa asennossa. Ja jotta keskivartalon lihakset olisivat aktiivisempia, niin mikäli meloo retkikajakilla, jossa on yleensä selkätuki, niin se kannattaa ottaa pois. Toinen tärkeä seikka on, ettei nojaa laiskana penkkiin.

Melonta-asennossa on myös tärkeää, ettei istuisi liian alhaalla.

– Kilpakajakkien etu on se, että niissä on penkki ylempänä kuin retkikajakissa. Jos penkki on liian alhaalla, niin penkin takareunaan kannattaa laittaa korotus, jotta saa asentoa nostettua.

Oikeaistumaasento

Oikea istuma-asento riittävän korkealla ja oikeanlainen veto. 

– Ja vielä kun muistaa, että kuten hiihdossa, niin myös melonnassa on tärkeää, että sivuttaisliike jää pois ja veto tapahtuu eteen-taakse suunnassa, Tyllilä ja Lindström opastavat loppuun hiihtäjiä oikeaan melontaliikkeeseen.

Vaaraistumaasento

Liian alhaalta ja selkä kaarella tapahtuva veto. 

Artikkelin kakkososassa lisää tekniikkavinkkejä sekä hiihtäjille sopivia harjoituksia.

>> Melontaopas.fi
>> Pekka Tyllilän melontasivut
>> Suomen melonta ja soutuliitto

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Maastohiihto.comia edeltävällä Hevoskuuri.fi-sivustolla. Kuvat ovat Hevoskuuri.fi:n toimituksen ottamia.

Lue harjoitteluun liittyviä artikkeleja tästä.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Angerin ensimmäistä maailmancup-voittoa seurasi ikävä uutinen

    Ruotsin Edvin Anger otti ensimmäisen maailmancup-voittonsa viime lauantaina perinteisen sprintistä Les Rousses'ssa. Voiton jälkeen hän sai kuitenkin kuulla uutisen, joka sai hänet vihaiseksi.
    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    20.01.2025
  • Team Mäenpää saa kovan vahvistuksen legendaariseen Marcialongaan

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    20.01.2025
  • Maastohiihdon tulevaisuus: haasteita ja mahdollisuuksia

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    20.01.2025
  • Vauhtikestävyysharjoittelu – mitä se todellisuudessa on?

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    19.01.2025
  • Viides sija Suvi Minkkiselle Ruhpoldingin päätöskisassa

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    19.01.2025