Huolla karvasukset oikeaoppisesti

Ota talteen vinkit, joiden avulla optimoit karvasuksien luiston ja pidennät niiden käyttöikää.

Ota talteen vinkit, joiden avulla optimoit karvasuksien luiston ja pidennät niiden käyttöikää.

Vaikka karvasukset eivät vaadi pitovoitelua, täytyy niitä kuitenkin huoltaa. Karvasuksien lanseerauksen jälkeen markkinoille on ilmestynyt useita tuotteita, joiden avulla saat suksista kaiken irti ja pidennät niiden käyttöikää.

Karvasuksiin on erityisen tärkeää käyttää maastohiihtosuksille tarkoitettuja tuotteita, sillä muut tuotteet voivat vahingoittaa pitokarvoja tai liimaa, jolla karvat on kiinnitetty sukseen.

Valmistelu

Pitokarvojen käsittely varta vastan pitokarvasuksille tarkoitetulla tuotteella estää karvojen jäätymistä ja toisaalta imua hankalissa olosuhteissa. Pitokarvoille tarkoitetut tuotteet muistuttavat jo vuosia markkinoilla olleita nestemäisiä luistovoiteita ja niiden vaikutus on periaatteessa samanlainen.

– Ensisijaisesti lumen muuttuessa märästä kuivaksi ja noin nollan asteen lämpötiloissa karva voi jäätyä, sanoo Håvard Rønning Langrenn.comille.

Useimmat tuotteet ovat nestemäisiä ja ne hierotaan karvaan esimerkiksi kuituliinalla ennen lenkille lähtöä.

Jotkut valmistajat, kuten SkiGo, tarjoavat myös samanlaisia ​​tuotteita vahatikkujen muodossa, jotka hierotaan suoraan karvaan. Nämä tuotteet takaavat paremman luiston ja vähentävät jäätymisen riskiä. SkiGo Skin Wax tulee kahden vahan pakkauksessa: punainen lämpimämpiin olosuhteisiin ja sininen kylmiin olosuhteisiin.

Puhdistus

Joka kerta, kun karvasukset ovat käytössä, voi karvaan tarttua mitä tahansa ladulla olevaa. Ajan myötä huomaat, että suksien luisto huononee, ja siksi karva on tarvittaessa puhdistettava.

– Karvat keräävät voitelujäämiä, likaa ja lumen epäpuhtauksia. Tämä hidastaa karvaa ja heikentää suksen ominaisuuksia, mikä puolestaan ​​huonontaa hiihtokokemusta. Siksi on tärkeää puhdistaa ne hyvin, mieluiten jokaisen lenkin jälkeen, jotta varmistat hyvät sukset seuraavalle hiihtokerralle, Rønning sanoo.

Se, kuinka usein sinun täytyy puhdistaa karva, riippuu tietysti olosuhteista, siitä kuinka pitkiä lenkkejä olet hiihtänyt ja siitä kuinka tarkka olet. Jos odotat liian kauan, karva voi kuitenkin olla vaikeampaa puhdistaa uudelleen kunnolla.

Riippumatta siitä, kuinka usein puhdistat sukset, tärkeintä on käyttää karvasuksille sopivia puhdistusaineita. Normaali suksien puhdistusaine voi saada karvat paikoillaan pitävän liiman liukenemaan.

Luistovoitelu

Kuten muihinkin suksiin, myös karvasuksiin tulee tehdä luistovoitelu säännöllisesti hyvän liu’un varmistamiseksi. Suksen pohjasta täytyy pitää huolta, jotta suksen käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Vaikka karvasuksien puhdistusaineiden kanssa on oltava tarkkana, voit käyttää niihin samoja luistovoiteita kuin muihinkin suksiin.

– Nestemäiset luistovoiteet ovat erittäin helppokäyttöisiä ja tarjoavat upean luiston. Nestemäistä voidetta suihkutetaan suoraan luistoalueelle ja sen pitäisi imeytyä pohjaan muutaman minuutin ajan, sanoo Rønning.

Hän antaa myös lisävinkin, jota noudattamalla nestemäiset tuotteet imeytyvät entistä paremmin pohjaan:

– Nestemäisillä luistovoiteilla saat vielä paremman tuloksen suihkuttamalla tuotetta huopakorkkiin ja hieromalla sitä suksiin. Kun aine on kuivunut, harjaa pohja nailonharjalla.

Lue myös: Suuri suksitesti 2023 – skin-sukset

Päivitetty 31.1.2024. Artikkelin ensimmäinen versio julkaistiin maaliskuussa 2022.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

  • 1

    Nuori ampumahiihtäjä kehitti analyysityökalun, joka auttaa vauhdinjaon optimoinnissa

    by Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    27.01.2025
  • sauvarikot
    1

    Sauvarikot rullahiihdossa – miten välttyä niiltä?

    by Maastohiihto.com
    06.05.2025
  • 1

    Näin valitset oikeat sauvat rullahiihtoon

    by Maastohiihto.com
    29.05.2025
  • 1

    Näin huollat rullasuksesi – kolme helppoa vinkkiä

    by Maastohiihto.com
    02.06.2025
  • 1

    Historia, nykyaika ja trendit – rullasuksien kehitys ja tulevaisuus

    by Maastohiihto.com
    09.06.2025

Lisää artikkeleita

  • Maailmanmestari satsaa olympialaisiin kaikkensa – aikoo elää tylsää elämää

    Nelinkertainen MM-kultamitalisti Emil Iversen panostaa kaikkensa yhteen viimeiseen olympiayritykseen. Hän kopioi Klæbon äärimmäisen lähestymistavan – ja saa apua miljardööriltä.
    kirjoittaja Maastohiihto.com
    10.06.2025
  • Historia, nykyaika ja trendit – rullasuksien kehitys ja tulevaisuus

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    09.06.2025
  • Kynnysharjoittelu – miten se tehdään?

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    09.06.2025
  • Viidenkympin väliaikalähdön paluu – mitä mieltä Ski Classics-hiihtäjät ovat kisasta?

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    08.06.2025
  • Rullasuksiopas 2025

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    08.06.2025