Hiihtovoiteista takkeihin: näin fluorikielto näkyy urheiluvaatealalla

Maastohiihtokilpailuihin astuneen fluorikiellon myötä suksien voiteluun liittyvä keskustelu on käynyt kuumana. Samoja PFAS-yhdisteitä käytetään kuitenkin myös usein ulkoiluvaatteissa ja -varusteissa. Ruotsalainen Fjällräven on yksi niistä yrityksistä, jotka ovat ottaneet johtavan roolin haitallisten kemikaalien vähentämisessä.

Yleinen fluorikielto astui voimaan 3. heinäkuuta 2023 ja se koskee kaikkia FIS:n alaisia kilpailuja. Fjällräven on käynyt läpi prosessin, jossa heidän koko tuotantoketjunsa on vapautettu PFOA- ja PFAS-yhdisteistä.

PFAS tarkoittaa per- ja polyfluorattuja alkyyliyhdisteitä, joita kutsutaan myös korkean fluoripitoisuuden omaaviksi aineiksi. PFAS-yhdisteet eivät hajoa helposti, minkä lisäksi ne ovat vesiliukoisia ja kulkeutuvat maaperässä helposti paikasta toiseen. Siksi ne muun muassa saastuttavat juomavesiä. Kemikalieinspektionen-sivuston mukaan PFAS-yhdisteet leviävät ympäristöön koko niiden elinkaaren ajan, valmistuksesta jätteenkäsittelyyn asti.

Sekä ulkoilualalla että hiihtourheilussa etsitään aktiivisesti uusia ympäristöystävällisiä materiaaleja ja menetelmiä, jotka samalla tarjoavat kilpailuetua. Fjällrävenin kestävän kehityksen ja kemikaalien asiantuntija Felix Aejmelaeus-Lindström kertoo nyt pitkästä matkasta kohti PFAS-vapaita tuotteita.

Ensimmäinen askel oli tunnustaa ongelma

– Ensimmäinen askel Fjällrävenille oli hyväksyä, että nämä aineet tuotteissamme eivät ole puolusteltavissa, Aejmelaeus-Lindström kertoo Langd.se-sivustolle.

Ongelma oli kuitenkin se, että PFAS-yhdisteitä löytyi tuotannon monista eri vaiheista, ja niiden käyttö oli laajalle levinnyttä.

– Ilmeisin käyttö oli kyllästysaineissa ja kalvoissa. Mutta kun asiaa tutkittiin tarkemmin, huomattiin, että tietyt kangasvalmistajat jopa käsittelivät ompelulankoja PFAS-yhdisteillä. Ne vähensivät kitkaa, mikä nopeutti ompeluprosessia, hän selittää.

Koko tuotantoketjuun vaikuttavaa muutosta ei ollut helppo toteuttaa. Fjällrävenin siirtymä fluorittomaan ja PFAS-vapaaseen tuotantoon alkoi jo vuonna 2008.

– Ensinnäkin nämä aineet olivat erittäin tehokkaita ja toimivat hyvin käyttötarkoituksessaan. Monet toimittajat kysyivät, miksi halusimme luopua jostakin, joka lopulta vaatii enemmän asiakkailta, esimerkiksi säännöllisiä uudelleenkäsittelyjä tai tarkempaa huoltoa. Tämän ajatusmallin muuttaminen kesti pitkään, Aejmelaeus-Lindström kertoo.

PFAS-yhdisteistä luopumisen jälkeen Fjällräven etsii jatkuvasti uusia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja luonnon ja tulevien sukupolvien hyväksi. Yksi tunnetuimmista esimerkeistä on heidän klassinen Grönlannin vaha, joka valmistetaan parafiinista ja mehiläisvahasta. Samalla tavalla hiihtoteollisuus etsii vaihtoehtoja, jotka olisivat yhtä tehokkaita kuin fluorituotteet, mutta joista ei koidu ympäristöhaittoja.

Fjällrävenin Grönlannin vaha on kestävä vaihtoehto. Kuva: Fjällräven

Teknologista kehitystä voidaan nopeuttaa jakamalla tutkimustuloksia ja luomalla yhteistyöprojekteja eri toimialojen välillä. Ehkä samat ratkaisut, joita käytetään takkien kyllästämiseen, voivat osoittautua tehokkaiksi myös suksivoiteiden osalta?

Koulutus on avain menestykseen

Innovaatioista ei ole hyötyä, elleivät käyttäjät ymmärrä ja hyväksy niitä. Fjällräven on panostanut paljon asiakkaidensa kouluttamiseen vaatteiden huollossa, esimerkiksi muistuttamalla takkien säännöllisestä uudelleenkäsittelystä. Tätä voi verrata siihen, kuinka hiihtäjien on opittava uudet rutiinit voidellakseen suksensa fluorittomilla voiteilla ja huoltaakseen välineitään oikealla tavalla.

Laajempi ymmärrys siitä, miksi nämä muutokset ovat välttämättömiä – niin ympäristön kuin pitkäaikaisen kestävyyden kannalta – voi vähentää käyttäjien vastustusta lisääntyneitä vaatimuksia kohtaan. Tässä jo muutoksen läpikäyneet toimialat, kuten Fjällräven, voivat toimia inspiraationa hiihtourheilulle ja auttaa sitä kommunikoimaan tehokkaammin asiakkaidensa kanssa.

– On ollut haastavaa selittää asiakkaille, että tämä Fjällrävenin takki vaatii enemmän huolenpitoa kuin PFAS-käsitelty takki. Mutta samalla Fjällrävenin takki jättää pienemmän ympäristöjalanjäljen eikä sisällä haitallisia aineita.

Vaatteiden kyllästäminen vahalla auttaa niitä muun muassa hylkimään kosteutta. Kuva: Fjällräven

Mitä PFOA ja PFAS tarkoittavat?

PFAS on yleisnimitys, johon PFOA sisältyy. PFOA:n myynti on ollut kielletty EU:ssa vuodesta 2020 lähtien. Toisaalta PFOA on vain yksi tuhansista PFAS-yhdisteistä, kertoo Ruotsin ympäristövirasto (Naturvårdsverket). Kuluttajille voi olla hämmentävää nähdä merkintöjä kuten ”PFOA-vapaa”, sillä ympäristöviraston mukaan tuotteissa voi silti esiintyä muita PFAS-yhdisteitä, koska yleistä PFAS-lainsäädäntöä ei vielä ole.

Ruotsin ympäristöviraston mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että PFAS-yhdisteille altistuminen voi olla yhteydessä useisiin sairauksiin, kuten:

  • suolistosairaudet
  • kilpirauhasen toimintahäiriöt
  • kivessyöpä
  • munuaissyöpä
  • PCOS (polykystinen munasarjasyndrooma)

PFAS-altistuksen on myös havaittu heikentävän lasten rokotusvastetta, aiheuttavan maksavaurioita, alentavan syntymäpainoa ja heikentävän hedelmällisyyttä. Altistumisen vaikutukset riippuvat kuitenkin altistuksen määrästä ja siitä, missä elämänvaiheessa altistuminen tapahtuu.

Yhteinen visio fluorikiellossa

Yksi tärkeimmistä askeleista kohti kestävää tulevaisuutta on tehdä kestävästä kehityksestä kilpailuetu. Kun lainsäädäntö yhtenäistyy ja asettaa samat pelisäännöt kaikille toimijoille, on helpompi edistää innovaatioita ilman, että yritykset menettävät markkinaosuuttaan.

Sekä ulkoiluvarusteiden että hiihtourheilun alalla on mahdollisuus hyödyntää ympäristöystävällistä siirtymää osana brändiä.

Yhdistämällä teknologisen kehityksen, asiakasvalistuksen ja yhteisen kestävän kehityksen vision nämä alat voivat näyttää tietä muille. Samalla ne voivat todistaa, että ympäristöystävällisyys ei tarkoita laadullisesti huonompia tuotteita.

Fluoriyhdisteistä luopuminen ei ole vain tekninen kysymys – se vaatii myös käyttäytymisen ja arvojen muutosta. Ottamalla mallia toisiltaan hiihtourheilu ja urheiluvaateteollisuus voivat johtaa tietä kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Lue lisää Fjällrävenin kestävän kehityksen työstä ja materiaaleista täältä.

Lue myös: Hiihtovalmentaja varoittaa: ”Jokainen ylimääräinen sentti sauvan pituudessa maksaa aikaa”

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Marcialonga Bodø siirretään Valnesfjordiin

    Ski Classics Pro Tour jatkuu tulevana viikonloppuna kauden XVI 12. osakilpailulla. Lämpimän sään ja tiistaisen rankkasateen vuoksi paikallinen järjestelytoimikunta (LOC) on ilmoittanut, että Marcialonga Bodø -kilpailu siirretään Valnesfjordiin.
    kirjoittaja Maastohiihto.com
    19.03.2025
  • Ruotsalaishiihtäjä hylättiin Birkenissä epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi

    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    19.03.2025
  • Iivo Niskanen yrittää kilpailla Lahdessa ja Therese Johaug haluaa revanssin viisikymppisellä

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    18.03.2025
  • Miten siirrettävät siteet toimivat? – nappaa talteen hyödylliset vinkit

    kirjoittaja Johan Trygg / Käännös Venla Rantala
    18.03.2025
  • Norjalainen hiihtosankari lopettaa uransa

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    17.03.2025