Fluorikielto: ”Meillä tulee olemaan vain ’vihreitä’ suksia”
Kansainvälinen hiihto- ja lumilautailuliitto FIS sekä kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU ovat jo kolmena peräkkäisenä vuonna päättäneet, että täydellinen fluorikielto otetaan käyttöön kaikissa FIS:n ja IBU:n alaisissa kilpailuissa kaudesta 2023/24 lähtien.
Norjan hiihtoliitto on nyt palkannut kokoaikaisen fluorikoordinaattorin.
Vuodesta 2018 maastohiihdon voitelupäällikkönä toiminut Stein Olav Snesrud ottaa vastaan suuren roolin fluorikiellon valmistelussa ja toimeenpanossa Norjan hiihtoliitossa.
Snesrud tulee koordinoimaan eri alojen resursseista vastaavia henkilöitä varmistaen saumattoman siirtymisen fluorivapaaseen ympäristöön FIS:n määräysten mukaisesti.
Toisin sanoen tämä tarkoittaa, että Snesrud on vastuussa siitä, ettei yksikään norjalaishiihtäjä saa positiivista fluoritestitulosta.
– Fluorikielto otetaan nyt vihdoinkin käyttöön. Se tarkoittaa, että suuri osa voitelutiimimme tekemästä työstä ja käyttämistämme tuotteista katoaa ja huomaamme, että informaatiolla on suuri kysyntä, Snesrud kertoo Langrenn.comille ja jatkaa:
– Paljon riippuu siitä, kuinka tämä ratkaistaan käytännössä ja mahdollisimman yksinkertaisella tavalla. Kyse on ennen kaikkea suksien ja varusteiden puhdistuksesta ja muista käytännöllisistä valmisteluista kohti fluoritonta arkea. On kannattavaa, että hiihtoliitossa on tiedottamisesta ja hyvien rutiinien luomisesta vastaava henkilö.
Snesrud uskoo, että hänellä on paljon annettavaa.
– Olemme tehneet paljon työtä tämän eteen jo useiden vuosien ajan, siitä lähtien, kun kielto hyväksyttiin ensimmäisen kerran (2019). Maaliskuussa Falunin maailmancupin aikaan kokeilimme testilaitteistoa ja koko toimenpidettä, johon kuuluu suksien merkitseminen, luovuttaminen ja tarkastus. Halusimme nähdä, että kaikki toimii käytännössä, hän kertoo.
Kuinka testilaitteisto toimii?
– Testilaite toimii niin, että hiihtäjä saa vihreän valon, jos suksien fluoritesti ei ole positiivinen. Jos taas laite havaitsee fluorijäämiä suksissa, hiihtäjä saa punaisen valon, eikä saa lähteä liikkeelle, hän kertoo ja lisää:
– Sukset voidaan testata myös kilpailun jälkeen, sillä fluori on haihtuva aine, joka tulee aina suksen pintaan. Siksi testitulos voi olla punainen, vaikka niillä olisi hiihdetty jonkin aikaa. Siksi on tärkeää, että sukset, joihin on aiemmin käytetty fluoria, puhdistetaan useaan otteeseen ennen kilpailua.
Testilaitteiston luotettavuuden kanssa on ollut ongelmia. Vihreää valoa pitää antaa silloin, kun fluoria ei ole käytetty ja punaista, kun suksista löytyy fluoria. Oletko varma, että laitteet toimivat nyt riittävän hyvin?
– Laitteisto toimii, mutta sitä kehitetään vielä. FIS ja IBU työskentelevät jatkuvasti sen parissa.
Laitteistoa on kritisoitu siitä, että sitä on suhteellisen helppo huijata näyttämään vihreää valoa, vaikka fluoria olisi käytetty. Onko laitetta vielä mahdollista huijata?
– Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, mutta kuten sanoin, suksia voi testata ennen ja jälkeen kilpailun, joten en usko, että ongelmia tulee. Valtava askel eteenpäin on otettu. Mielestäni on vaikeaa huijata sitä tavalla, joka toisi edun kilpailuun.
Ovatko laitteet täysin luotettavia ja valmiita kauden alkuun marraskuussa?
– Kyllä, toivon ja uskon niin. Siihen FIS ja IBU keskittyvät nyt ja he ovat aloittaneet hyvän yhteistyön voidetoimittajien kanssa. FIS ja IBU järjestävät muun muassa tapaamisia, joissa tavarantoimittajat voivat testata tuotteitaan. On kuitenkin kaikkien etujen mukaista, että kaikki fluorittomat tuotteet saavat vihreää valoa.
Mitä fluorikielto tarkoittaa huollon näkökulmasta?
– Se tarkoittaa, että meidän on järjestettävä kilpailupäivät hieman eri tavalla, emmekä voi testata suksia niin lähellä kilpailun alkua. Mutta tärkeintä on hyvät rutiinit ja suksien riittävä puhdistus. Meillä tulee olemaan vain vihreitä suksia. Niin ei saisi tapahtua, että meillä on hiihtäjiä, jotka eivät saa lähteä kilpailuun, koska meillä ei ole fluorittomia suksia.
Viime vuonna fluorikieltoa siirrettiin jälleen, osittain edellä mainittujen testauslaitteistoon liittyvien ongelmien vuoksi. Tuleeko kielto viivästymään taas?
– Ei. Nyt toivon ja uskon, että fluorikielto toteutuu viimein täysimittaisesti.
Näin testaus toimii
Kisapaikoilla testaus suoritetaan seuraavalla tavalla: Jokainen kilpailija saa luovuttaa enintään kaksi suksiparia ja ne tulee luovuttaa viimeistään puoli tuntia ennen lähtöä. Sitten sukset tarkistetaan testilaitteella.
Laite näyttää vihreää valoa, jos se ei havaitse fluoria ja punaista, jos fluoria havaitaan. Punaisen valon saaneet hiihtäjät eivät saa osallistua kilpailuun. Suksia voidaan testata myös uudelleen kilpailun jälkeen. Jos sukset saavat silloin punaista valoa, hiihtäjä hylätään.