Onko maajoukkueiden aika ohi hiihdossa?

maajoukkueiden
Onko maajoukkueiden aika jo ohi? Pitäisikö maailmancupissakin siirtyä kansainvälisiin talleihin nykyisten maakohtaisten joukkueiden sijaan? Nämä kysymykset ovat varmasti olleet monien huulilla, kun Pohjoismaiden hiihtoliitot ovat käyneet tiukkoja neuvotteluja edustushiihtäjiensä kanssa, ja rahat ovat liitoilla loppu.

Maajoukkueiden merkitys tulevaisuuden hiihdossa voi ajan myötä marginalisoitua, ja pyöräilyn sekä Ski Classicsin kaltainen tallimalli voi tulla myös normimatkan hiihtoonkin. Etenkin nyt, kun Suomen hiihtoliitto hikoilee talousvaikeuksiensa kanssa, ja kotimainen hiihto hakee uusia uria. Tiukan taloustilanteen vuoksi maajoukkuehiihtäjät joutuvat maksamaan kulujaan itse, ja maastohiihdon tulevaisuus ei ole kovin ruusuinen taloudelliselta kannalta katsottuna. Hiihtopiireissä pohditaankin, onko perinteinen malli maajoukkueineen ainoa oikea tapa takoa menestystä hiihdossa. Ski Classics-sarjan puolella kaikki tallit ovat enemmän tai vähemmän kaupallisia ammattitalleja, ja sama suunta saattaa olla myös normaalimatkojen hiihtäjien tulevaisuus. 

Anders Aukland on yksi urheilija, joka on vahvasti sitä mieltä, että maajoukkuemalli pitäisi lopettaa. Näin ajattelee myös moni muu hiihtourheilun ystävä kannattaen rajuja muutoksia maajoukkuemalliin ja nykyiseen maastohiihdon organisaatioon. 

”Syynä kaikkiin konflikteihin on se, että hiihto ei ole kehittynyt. Maailma on nyt erilainen kuin 80-luvulla. Maajoukkueen malli on hyvä, mutta vanhanaikainen. Sitä on kehitettävä, mikä olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten,” Anders Aukland kertoi viime vuonna Adresseavisenille. 

Hiihtolegenda oli mukana perustamassa ja kehittämässä Ski Classics-sarjaa, joka on rakennettu ammattipyöräilyjoukkueiden malliin. Sarja ja konsepti ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosina, samalla kun normaalimatkojen hiihto ja maailmancup kamppailevat heikkenevän kiinnostuksen ja laskevien tulojen kanssa. 

Aukland uskoo, että yksityiset joukkueet, joissa on eri maiden urheilijoita, sekä miehiä että naisia, ja eri-ikäisiä hiihtäjiä, ovat hiihdon tulevaisuus ja että murtomaahiihdon säilyminen edellyttää muutosta. Hän uskoo myös, että yksityisten joukkueiden käyttöönotto maailmancupin kisoissa mahdollistaisi useamman urheilijan osanoton.

Lue myös: Anders Aukland päätti ammattilaisuransa vielä yhteen titteliin

Anders Aukland hiihti vielä 50-vuotiaana Vasaloppetissa kärjen vauhtia. kuva: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Anders Aukland ei ole ainoa legenda, joka on erittäin huolissaan maailmancupin tulevaisuudesta. Petter Northug on myös vahvasti sitä mieltä, että FIS:n on herättävä ja muutettava maailmancupin rakennetta, jos konseptin halutaan säilyvän pitkällä aikavälillä. 

”On ihan sama mitä tehdään, mutta fakta on se, että meidän on saatava aikaan kiinnostusta Keski-Eurooppassa. Meidän on saatava mukaan useampia maita. Ei tarvitse kuin katsoa tuloslistoja tänä päivänä. Norjalaisten dominointi miesten puolella yksinkertaisesti tappaa kiinnostuksen lajia kohtaan ajan myötä,” Northug toteaa. 

Nykyinen Pro Team-urheilija uskoo kuitenkin vahvasti pitkän matkan hiihtoon ja Ski Classics-sarjan konseptiin. Northug uskoo myös, että pitkän matkan hiihto voi elvyttää maailmancupin useilla tasoilla. Tässä yhteydessä hän mainitsee 36-vuotiaan Astrid Øyre Slindin, joka on noussut Ski Classicsin kautta huipulle normimatkoilla sekä maailmacupissa että MM-kisoissa.

”Astrid on hyvä esimerkki. Se, mitä hän on tehnyt parina talvena, osoittaa, että voit toteuttaa suuria unelmia yhdistämällä pitkän matkan hiihdon ja perinteisen normaalimatkojen hiihdon”, Northug sanoo ja lisää: 

”Astrid onnistui läpimurrossaan tekemällä pitkän matkan harjoittelua. Tämä osoittaa, että pitkän matkan harjoittelu voi auttaa nostamaan tasoa myös normaalimatkoilla ja että näiden kahden harjoitustyypin yhdistäminen voi tehdä hiihtäjästä entistä paremman.

Lue myös: Petter Northug yhteistyöhön König Ludwig Laufin kanssa

Petter Northug on monipuolinen mies. Hän hiihtää Ski Classics-kisoja, on asiantuntijana Norjan TV2-kanavalle ja yrittää ensi talvena päästä Trondheimin MM-kisoihin..
Kuva: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Kahden legendan kommentit herättävä varmasti kysymyksiä, joita on hyviä pohtia sekä hiihtopiireissä että päättävissä elimissä. Monet hiihtäjät ovat varmasti myöntyväisiä yksityistalleihin, jolloin heillä on paremmat mahdollisuudet tienata elanto urheilemalla. Ski Classics ja pyöräily ovat todistaneet, että systeemi toimii. Toki arvokisat tullaan jatkossakin hiihtämään maajoukkueina, ja siinä yhteydessä oman maan edustaminen onkin varsin järkevää.

Tätä ajattelumallia tuo esille myös suomalaisen kaupallisen hiihtotallin Team Electrofitin joukkueenjohtaja ja perustaja Simo-Viljami Ojanen.

”Me olemme luomassa jotain uutta ja muutetaan hiihtosysteemin rakennetta eli sitä, mitä valmennus ja tallitoiminta Suomessa on. Kohdistamme toimintamme suoraan ytimeen eli urheilijan valmentautumiseen ja harjoitteluun. Me emme kilpaile millään lailla seuratoiminnan kanssa. Kilpahiihtäjät edustavat seurojaan, ja seurat saavat sen näkyvyyden, mitä ne tarvitsevat. Toki Norjassa on hiihtokisoissa seurankin nimen jälkeen mainittu tallikin. Ehkä toivoisin, että se meidänkin nimemme voisi näkyä seuran nimen yhteydessä jossain vaiheessa. Urheilijat kuitenkin harjoittelevat tässä tallissa, ja me autamme heitä kaikin tavoin. Meidän toimintamme ei myöskään ole pois hiihtoliitoilta, koska tämä on erittäin kustannustehokas malli heille. Tämä ei maksa liitoille yhtään mitään. Meillä on 17 urheilijaa tallissa, jotka muuten kuuluisivat johonkin liiton ryhmään, ja pystymme tarjoamaan tällaisen kaupallisen vaihtoehdon urheilijoille.”

Electrofitin vetäjä tuo myös esille tallimallissa pienten maiden mahdollisuuden osallistua paremmin esimerkiksi ostamalla tallipaikan, ja täten kyseisen maan urheilija saa tarvittavaa tukea ja huoltoa, jota ei muuten omasta maastaan voisi saada. Tämä mahdollistaisi näille pienille maille isompia resursseja ja näkyvyyttä. Simo-Viljami uskoo, että seuraavien olympialaisten jälkeen kyseistä mallia voitaisiin kokeilla. Hän myös tuo esimerkkejä yleisurheilun puolelta, jossa erilaisia malleja on kokeiltu.

Simo-Viljamin tiimi on ollut myös mukana Ski Classicsissa, ja innokas puuhamies ja innovaattori ei poissulje sarjaan paluuta.

”Meillä voisi tulevaisuudessa olla pitkän matkan hiihdonkin talli, jossa tarjoaisimme valmennuksellista kärkeä. Haaste niille Ski Classicsiin tähtääville urheilijoille on harjoitella sen lajin mukaisesti. Se on aikamoinen muutos harjoitteluun, ja tulos ei välttämättä tule ihan vuodessa tai kahdessa. Ski Classics-hiihtäjät treenaavat kovia määriä, ja se on ihan eri maailma kuin tämä normaalimatkojen hiihto.”

Lue lisää: Team Electrofit satsaa hyvään tiimihenkeen

Team Electrofit on Suomalainen yksityistalli viitoittaen tietä kohti uutta kaupallisempaa mallia, joka saattaa olla hiihdon tulevaisuus myös normimatkoilla. Kuva: Roni Lukkarinen/Team Electrofit

Hiihtoon liittyviä artikkeleja voit lukea myös ProXCskiing.com-sivustolta.

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

  • Riitta-Liisa Roponen
    1

    Riitta-Liisa Roponen on surun murtama – ero edessä

    by Maastohiihto.com
    14.04.2025
  • 1

    Angerin ensimmäistä maailmancup-voittoa seurasi ikävä uutinen

    by Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    20.01.2025
  • Thomas Maloney Westgård kiri Keimiön Kiekerön voittoon.
    1

    Maloney Westgård ja Mäkäräinen Lapponian avauspäivän ykköset

    by Heidi Lehikoinen
    07.04.2025
  • 1

    Maastohiihdon MM-kilpailujen ohjelma ja aikataulut

    by Maastohiihto.com
    03.03.2025
  • 1

    Kauden viimeiset SM-kilpailut hiihdetään viikonloppuna – katso ohjelma ja aikataulut täältä

    by Venla Rantala
    03.04.2025

Lisää artikkeleita

  • Näillä vinkeillä siirryt hiihtokauden jälkeen turvallisesti juoksuharjoitteluun

    Monesti keväällä hiihtäjät lisäävät juoksuharjoittelun määrää. Asiantuntijan mukaan on kuitenkin tärkeää tietää, mitä tekee, jotta juoksuharjoittelusta saa maksimaalisen hyödyn irti.
    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    25.04.2025
  • Auta meitä kehittymään – osallistu Marcialonga-hiihdon lähtöpaikkojen arvontaan!

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    24.04.2025
  • Maastohiihdon maajoukkueet on nimetty

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    24.04.2025
  • Missä vaiheessa kevättä voi aloittaa rullahiihdon?

    kirjoittaja Leandro Lutz / Käännös Venla Rantala
    24.04.2025
  • Kokenut ruotsalaishiihtäjä jättää maajoukkueen

    kirjoittaja Maja Eriksson / Käännös Venla Rantala
    23.04.2025