MM-kisat tänään: pystyykö Jasmi Joensuu haastamaan Ruotsin ja Norjan ennakkosuosikkeja?
Ruotsilla on valtavan vahva naisten sprinttijoukkue. Jonna Sundling tavoittelee kolmatta peräkkäistä sprinttikultaansa, minkä lisäksi Ruotsin joukkueessa on muitakin kilpailun voitosta taistelevia ennakkosuosikkeja, kuten Dahlqvist, Svahn, Hagström ja Ribom.
Tuleeko kilpailusta taistelu heidän ja Norjan suuren sprinttitähden Kristine Stavaas Skistadin välillä? Pystyykö maailmancupin sprintticupia johtava Jasmi Joensuu haastamaan näitä ennakkosuosikkeja ja taistelemaan ensimmäisestä mitalista Trondheimissa?
Päivän kilpailu
Sprinttikilpailu on jaettu kahteen osaan. Ensin käydään prologi, eli karsinta, jossa urheilijat starttaavat yksitellen. Lähtöväli on vain 15 sekuntia, ja ennakolta parhaat hiihtäjät lähtevät ensimmäisinä.
Kilpailureitti on sama sekä prologissa että myöhemmissä erävaiheissa. Prologin 30 nopeinta hiihtäjää etenee puolivälieriin.
Prologin jälkeen kilpailijat valitsevat puolivälieränsä. Ensimmäisenä valitsee sijalle 11 sijoittunut hiihtäjä, jonka jälkeen jatketaan järjestyksessä sijaan yksi asti. Tämän jälkeen valintavuorossa ovat sijoille 12–30 hiihtäneet urheilijat.
Puolivälieriä on viisi, ja jokaisessa hiihtää kuusi urheilijaa. Jokaisen erän kaksi parasta etenee suoraan välieriin, ja lisäksi mukaan pääsee kaksi ”lucky loser” -hiihtäjää eli kaksi nopeinta, jotka eivät sijoittuneet eriensä kahden parhaan joukkoon.
Välierät käydään samalla tavalla. Kaksi parasta etenee finaaliin, ja lisäksi finaaliin pääsee kaksi nopeinta hiihtäjää, jotka eivät olleet sijoilla 1–2. Näin finaalissa hiihtää yhteensä kuusi kilpailijaa. Ensimmäisenä maalilinjan ylittävä voittaa kultamitalin, toiseksi tullut saa hopeaa ja kolmas pronssia.
Aiemmat sprintin maailmanmestarit
- 2001 Pirjo Manninen, Suomi
- 2003 Marit Bjørgen, Norja
- 2005 Emelie Öhrstig, Ruotsi
- 2007 Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norja
- 2009 Arianna Follis, Italia
- 2011 Marit Bjørgen, Norja
- 2013 Marit Bjørgen, Norja
- 2015 Marit Bjørgen, Norja
- 2017 Maiken Caspersen Falla, Norja
- 2019 Maiken Caspersen Falla, Norja
- 2021 Jonna Sundling, Ruotsi
- 2023 Jonna Sundling, Ruotsi
Ennakkosuosikit
1) Jonna Sundling, Ruotsi
Tämä Ruotsin sprinttitykki tavoittelee kolmatta sprintin MM-voittoaan. Hän on ollut tällä kaudella vakuuttavin hiihtäjä. Sundling on pitänyt pitkän valmistautumisjakson ja hän jätti Falunin maailmancupin kisat väliin. Loppusuoralla hänen haastajansa Skistad voi kuitenkin olla nopeampi.
2) Kristine Stavaas Skistad, Norja
Äärimmäisen nopea tasaisessa maastossa, eikä kukaan ole häntä nopeampi startissa tai loppusuoralla. Haasteena on jaksaminen kovimmissa nousuissa. Taistelu kullasta käydään todennäköisesti Skistadin ja ruotsalaisten välillä. Skistad oli viime kauden lopussa ylivoimainen, mutta tämän talven kisamäärä on jäänyt vähiin vatsaleikkauksen takia, jossa hän oli kauden alla.
3) Linn Svahn, Ruotsi
Palasi kilpailuihin Falunissa ja voitti heti oltuaan lähes koko kauden sivussa. Svahn on tarpeeksi vahva hallitsemaan sprinttejä, ja Falunissa hän kukisti Skistadin. Tämä on vahvistanut uskoa MM-kultaan. Svahnilla ei ole parhaita muistoja Granåsenin radoilta, mutta hän on silti selkeä mitaliehdokas.
Haastajat
Maja Dahlqvist, Ruotsi
Dahlqvist voi olla se, joka pystyy haastamaan Skistadin loppusuoralla, minkä lisäksi hän on yksi kokeneimmista hiihtäjistä. Dahlqvist muutti Trondheimiin valmistautuakseen MM-kisoihin, joten hän tuntee radat hyvin. Hän on jälleen yksi Ruotsin mitalikandidaateista.
Johanna Hagström, Ruotsi
Voitti vihdoin ensimmäisen maailmancup-kilpailunsa Rukalla, joskin perinteisellä tyylillä. Hagström on usein vahva prologissa, mutta hänen on ollut vaikea ylläpitää tasoaan finaaliin asti. Ruotsin joukkueen yhteinen vahvuus voi kuitenkin nostaa hänet finaaliin.
Jasmi Joensuu, Suomi
Sprinttimaailmancupin johtaja, vaikka ei ole voittanut vielä yhtään kisaa tällä kaudella. Joensuu on ollut viidessä finaalissa ja paras sijoitus on toinen. Ensimmäisen voiton ottaminen juuri MM-kisoissa voi olla liikaa toivottu, mutta hän on yksi tasaisinta tulosta tehneistä sprinttereistä.
Nadine Fähndrich, Sveitsi
Voitti perinteisen sprintin Tour de Skillä ja oli kahdesti toinen Cognessa ja Falunissa. Hän oli myös vapaan sprintissä Toblachissa palkintopallilla, joten molemmat tyylit ovat hänelle vahvoja. Fähndrich on parantanut tasoaan kauden mittaan, mutta pohjoismaalaisten haastaminen voi olla vaikea tehtävä.
Jessica Diggins, USA
Maailmancupin johtajaa ei voi sivuuttaa millään matkalla. Diggins voitti vapaan sprintin Toblachissa Tour de Skillä, eikä kukaan ole yhtä sisukas taistelija kuin tämä yhdysvaltalainen. Häneltä odotetaan enemmän pidemmiltä matkoilta, mutta myös sprintissä hän on yksi kärkinimistä.
Julie Myhre, Norja
Aloitti kauden täysin uudella tasolla ja otti kolme peräkkäistä palkintopallisijoitusta maailmancupissa. Sen jälkeen kausi on ollut vaikeampi. Myhre kilpailee kotiradoillaan, mistä voi olla etua. Mitali voi olla liian kova tavoite, mutta finaalipaikkaa häneltä voidaan realistisesti odottaa.
Emma Ribom, Ruotsi
Viime alkukauden paras sprintteri, mutta tämän kauden meno on ollut vaikeampaa. Hän on etsinyt huippukuntoaan kauden alusta asti, ja on mielenkiintoista nähdä, onko se löytynyt MM-kisoihin. Parhaimmillaan hän on täysin samalla tasolla muiden mitalikandidaattien kanssa.
Lue myös: Maastohiihdon MM-kilpailujen ohjelma ja aikataulut
Lisää hiihtoaiheisia artikkeleita voit lukea osoitteesta Proxcskiing.com.