MM-kisat tänään: ketkä ovat vahvimmat naisten parisprintissä?
Naisten puolella ruotsalaisilla on MM-kisojen paras sprinttijoukkue, ja parisprintti on heille täydellinen matka. Jonna Sundlingin johdolla he tavoittelevat neljättä perättäistä kultamitalia.
Voiko kukaan haastaa Ruotsia naisten kilpailussa?
Päivän kilpailusta
Parisprintti on melko uusi matka MM-kisoissa. Se tuli ohjelmaan vuonna 2005, jolloin Norja voitti ensimmäisen kerran. Norjalla on kolme kultaa parisprintistä ja Ruotsilla neljä. Viime aikoina ruotsalaiset ovat hallinneet kilpailumuotoa voittamalla kolmella edellisellä kerralla.
Muita voittajia ovat Suomi ja Yhdysvallat.
Tällä kerralla kilpailun formaatti on erilainen. Aiemmin karsinnat hiihdettiin finaalin tapaan yhteislähtönä, mutta nykyään urheilijat lähtevät matkaan yksitellen. Kussakin joukkueessa on kaksi urheilijaa, ja heidän ajat lasketaan yhteen. 15 parasta yhteisaikaa selviytyy loppukilpailuun.
Loppukilpailu alkaa yhteislähdöllä, jossa ensimmäinen urheilija kustakin 15 joukkueesta starttaa. Yhden kierroksen jälkeen he lähettävät toisen osuuden hiihtäjän matkaan. Loppukilpailussa molemmat hiihtävät kolme osuutta.
Tällä matkalla tarvitaan sekä kestävyyttä että nopeutta. Tauot tuovat oman lisämausteensa kilpailuun, ja kolmen peräkkäisen sprintin suorittaminen finaalissa on haastavaa.
Aiemmat maailmanmestarit
2005 Norja, (Hilde Gjermundshaug Pedersen, Marit Bjørgen)
2007 Suomi, (Riitta-Liisa Roponen, Virpi Kuitunen)
2009 Suomi, (Aino-Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen)
2011 Ruotsi, (Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla)
2013 USA, (Jessica Diggins, Kikkan Randall)
2015 Norja, (Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla)
2017 Norja, (Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla)
2019 Ruotsi, (Stina Nilsson, Maja Dahlqvist)
2021 Ruotsi, (Maja Dahlqvist, Jonna Sundling)
2023 Ruotsi, (Emma Ribom, Jonna Sundling)
Ennakkosuosikit
- RUOTSI
Tilanne on hyvin samankaltainen kuin Norjan miesten puolella. Heillä on kolme peräkkäistä voittoa ja Jonna Sundling varmana ankkurina. Ruotsin joukkuehenki on korkealla hyvän startin jälkeen Trondheimissa, ja heillä on täällä paras naisten sprinttijoukkue.
- NORJA
Suuren yleisön tuki Granåsenissa tekee heistä todennäköisen mitalisuosikin. Ruotsin voittaminen tulee kuitenkin olemaan vaikeaa. Norja voitti tämän matkan viimeksi Lahdessa vuonna 2017.
- SVEITSI
Joukkueen urheilijat ovat yllättäneet Trondheimissa. Nadine Fähndrich saavutti pronssia yksilösprintissä ja Nadya Kälin sensaatiomaisen kuudennen sijan skiathlonissa. He ovat olleet palkintopallilla maailmancupissa tänä talvena ja voivat nousta sinne uudestaan.
Haastajat
Saksa
Yllätti ruotsalaiset Pekingin olympialaisissa, mutta ilmassa on kysymysmerkkejä osan joukkueen huippuhiihtäjän kunnosta. Ovatko saksalaiset päässeet huippukuntoon? Muistamme, miten Victoria Carl voitti ensimmäisen maailmancupinsa Trondheimissa viime talvena.
Suomi
Jasmi Joensuu on ollut suurimman osan kautta paras naissprintteri, vaikka hän ei ole voittanutkaan maailmancupissa. Joukkue ei ole yhtä vahva kuin ruotsalaiset, mutta Suomi on yksi niistä maista, jotka normaalisti pärjäävät paremmin perinteisellä kuin vapaalla.
Yhdysvallat
Mitä on tapahtunut Yhdysvaltain joukkueelle? Diggins jätti 10 kilometrin kilpailun väliin, eikä ole ollut samassa kunnossa kuin Falunissa vain muutama viikko sitten. Hän kuitenkin kertoi, ettei suksihuolto ole toiminut Trondheimissa. Jalkavaiva on myös häirinnyt häntä perinteisen hiihtotavan kilpailuissa. Vuoden 2013 Val di Fiemmen kultamitalin toistaminen ei siis ole todennäköistä.
Lue myös: Maastohiihdon MM-kilpailujen ohjelma ja aikataulut
Lisää maastohiihtoaiheisia artikkeleita löydät osoitteesta Proxcskiing.com.