Tapahtumat & Tulokset
CHECK COMPETITIONS
Sjur Røthe muutti viikinkikaupunkiin ja valmistautuu tulevaan olympiatalveen ilman ratajuoksua
Langrenn.com haastatteli norjalaista hiihtosankari Sjur Røtheä, joka kertoi muutostaan Oslosta Tønsbergiin, alppimajoista ja valmistautumisestaan tulevaa olympiakautta varten.
Oslossa asuttujen vuosien jälkeen Røthe päätti vaihtaa maisemia tänä keväänä ja muuttaa pienimpiin ympyröihin Tønsbergiin, joka perustettiin jo viikinkiaikana ja on täten Norjan vanhin kaupunki. Kyseinen viikinkihenkinen kaupunki sijaitsee 100 km maan pääkaupungista Oslosta.
{mprestriction ids=”1,2,3,4,5″}Røthe on nyt rakentanut tulevaa olympiakuntoaan uuden kotipaikkansa maastoissa ja hän on valmis taistelemaan mitaleista tulevana talvena. Hiihtäjä on urallaan saavuttanut kolme MM-kultaa, joista yksi on henkilökohtainen, 30 km skiathlon-mestaruus vuonna 2019, ja kaksi MM-pronssia. Viime talven MM-kisoissa hän sijoittui kahdesti sijalle kuusi ja jätti 50 km hiihdon hiihtämättä kiirehdittyään kotiin perheenlisäyksen vuoksi.
Mitä aiot tehdä paremmin tänä vuonna harjoittelun suhteen?
– Muutos uuteen paikkaan ja totuttelu eri ympyröihin ja treenimaastoihin on sinänsä jo suuri muutos ja vaihtelu arkeen. Täten minulla ei ole mitään suuria muutoksia mielessä harjoittelun suhteen, sanoo 33-vuotias hiihtäjä.
Muuttonsa jälkeen Røthe on harjoitellut tiiviisti Team Telemarkin Eirik Mysenin kanssa, joka myös asuu alueella ja tuntee paikat läpikotoisin.
– Olen treenannut paljon Eirikin kanssa ja aion tehdä niin jatkossakin. Hän on kova hiihtäjä ja antaa hyvän vastuksen ja haasteen treeneihin. Hän myös näyttää minulle hyvät reitit ja paikat treenata.
Kuka maajoukkuehiihtäjistä on ollut nyt kesällä vahvin?
– Pål Goldberg. Näyttää siltä, että hänen kuntonsa ei ole laskenut yhtään viime talvesta. Hän on ollut erittäin vahvassa kunnossa koko kevään ja kesän. Toki vielä on matkaa talveen ja paljon voi tapahtua.
Onko ketään urheilijaa, jota itse pidät motivaatiosi lähteenä?
– Kyllä, minulla on tiettyjä urheilijoita, joita arvostan ja jotka motivoivat minua, mutta pidän nimet omana tietonani.
Røthen harjoitusohjelma ei sinänsä muutu tulevaa kautta varten, mutta yhden asian hän on poistanut ohjelmastaan. Hän ei aio juosta radalla ja kilpailla yleisurheilussa kuten viime kesänä. Kyseinen kokeilu oli hänen mielestään liian kuormittava.
– Se oli aika rankkaa ja tuntui, että puhti loppui jo ennen talvea, Røthe kertoo Langrenn.com Plussalle.
Nyt hän on palannut harjoittelussaan perusasioiden äärelle. Paljon määrää kesän aikana ja syksyä kohti harjoittelun painopiste muuttuu tehokkaammaksi eli intervallien ja tehotreenien määrä kasvaa. Ohjelmassa on myös maajoukkueleiri Alpeilla syyskuussa.
– Nyt heinä- ja elokuussa harjoittelen 90-95 tuntia per kuukausi ja teen paljon rullahiihtoa. Kesälomien jälkeen tuntimäärä laskee, koska kovat treenit tulevat yhä intensiivisimmiksi.
Røthe harjoittelee noin 900 tuntia vuodessa ja viikot vaihtelevat 12 tunnista 30 tuntiin riippuen vuodenajasta ja harjoitussykleistä. Normaalisti hän treenaa noin 20 tuntia viikossa, jossa on kaksi kovaa harjoitusta. Määräviikoilla tunnit kasvavat 30 ja kevyillä viikoilla hän harjoittelee vain 12 tuntia.
– Viikoittaisen harjoittelun määrä ja ohjelma vaihtelee sen mukaan, mikä harjoituskausi minulla on meneillään ja mikä on sen hetkinen fokukseni. Mutta viime vuosina olen harjoitellut noin 900 tuntia vuodessa.
Røthellä on myös oma harjoitusohjelma, jolla hän pitää selkävaivat kurissa ja mahdollistaa oikeaoppisen harjoittelun tulevaa talvea varten.
Nyt kun ns. alppimajat ovat sallittuja korkeanpaikan harjoittelun korvikkeena, aiotko käyttää tätä hyväksesi, koska olympialaiset pidetään korkealla?
– En usko, että niitä tarvitaan hiihtääkseen kovaa olympialaduilla. Tutkimukset, joita olen lukenut, ovat tuoneet esille, että korkealle sopeutuminen hyvissä ajoin etukäteen on tärkeää optimaaliselle suoritukselle. Minulle alppimajat eivät ole käytännöllinen ja toimiva ratkaisu. Olen harjoitellut korkealla paljon kesäisin ja minulla on siitä hyviä kokemuksia. Jos urheilija haluaa saada kunnon hyödyn vuoristoharjoittelusta, siellä täytyy olla paljon tai alppimajassa täytyy viettää todella paljon aikaa. Siihen minulla ei ole mahdollisuuksia eikä halujakaan, Røthe kertoo haastattelun lopuksi.
Teksti Langrenn.com, suomenkielinen teksti Teemu Virtanen, kuva Bente Kjos Wenjum (kuvassa Røthe juoksee kohti kolmatta sijaa Ølmedal Rundt-juoksussa 2019){/mprestriction}
Vuosijäsenyys
- Vapaa pääsy kaikkiin neljään verkkojulkaisuumme koko vuoden ajan
- Tuotetestit
- SC Play
- SC MyPages
Kuukausijäsenyys
- Vapaa pääsy kaikkiin neljään verkkojulkaisuumme
- Tuotetestit
- SC Play
- SC MyPages