Tapahtumat & Tulokset
CHECK COMPETITIONS
Maailmanmestari Emil Iversen juoksee suolla ja vetää rajuja sauvarinnevetoja
Emil Iversenistä tuli 50 kilometrin hiihdon maailmanmestari viime talvena, kun Johannes Høsflot Klæbo hylättiin dramaattisen loppuvaiheen jälkeen, jossa hän kolaroi Alexander Bolshunovin kanssa. Nyt hiihtosankari valmistautuu tulevaan olympiakauteen ja hänen lempitreeninsä ovat suomalaisillekin tutut suojuoksu ja sauvarinne.
{mprestriction ids=”1,2,3,4,5″}Langrenn Pluss jututti Iverseniä ja kysyi tämän kesäharjoittelusta ja kuten Holund, jonka artikkelin saitte lukea eilen, hän tekee rajusti töitä menestyäkseen.
– Minulla ei sinänsä ole lempiharjoitusta. Kaikki treeni tuntuu pahalta ja en pidä harjoittelusta, 29-vuotias Meråkerista kotoisin oleva hiihtäjä tunnustaa pilke silmäkulmassa.
Hetken pohdittuaan Iversen vakavoituu ja tunnustaa, että kolmen tunnin suojuoksu on hänelle mieleen.
– Asun Meråkerissa, joten se on minulle luonnollinen valinta. Opin treenin olympiamestari Frode Estililtä. Se on hyvä harjoitus, koska suolla voi juosta tai kävellä pitkän aikaa ilman ongelmia jalkojen kanssa.
Kysyttäessä treenin hyödyistä Iversen sanoo, että se kasvattaa fyysistä kuntoa ja henkistä kanttia sekä estää jalkoihin kohdistuvaa loukkaantumista pehmeän alustan vuoksi.
– Suojuoksu on konstiton treeni. Tarvitset vain lenkkarit ja harjoitus voi alkaa. Minulla on säännöllinen lenkki, jonka vedän ja siinä menee kolme tuntia. Teen treenin yleensä kerran viikossa.
Varsinaisista tehotreeneistä puhuttaessa Iversen luottaa vanhoihin todistettuihin konsteihin. Hän tekee sauvarinnetreenin jyrkkään mäkeen, jota Norjassa kutsutaan Elghufs-harjoitukseksi.
– Rajut vedot sauvojen kanssa kovaan ylämäkeen on minun juttuni. Teen yleensä 6 x 5 min juoksuvedot 2-3 minuutin palautuksella. Todellinen treeni! Tämä on myös harjoitus, jota vedin jo nuorena. En kyllä muista, milloin tein sen ensimmäisen kerran. Se on todella tehokas treeni ja sitä voi tehdä lähes missä vaan, jos löytää sopivan ylämäen.
Iversen jatkaa sanomalla, että harjoitus on hyvin lähellä perinteisen hiihtoa ylämäkeen ja se kehittää hiihtäjän maksimikapasiteettia ja hapenottokykyä, joita tarvitaan talven hiihtokisoissa.
– Aloitan treenin 30-minuutin lämmittelyllä ja varmistan, että lopetan sen sopivan mäen alle. Sitten teen nuo kuusi vetoa erittäin kovalla teholla eli ihan lähellä maksimia. Lopuksi jäähdyttelen vielä 35 minuuttia. Pyrin tekemään harjoituksen kerran viikossa, etenkin syksyllä.
Alkuperäinen teksti: Ingebor Scheve, suomenkielinen teksti: Teemu Virtanen, kuva: One Way/Emil Iversen
▒▒▒▒▒▒▒ä▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒: ▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒, ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒: ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒, ▒▒▒▒: ▒▒▒ ▒▒▒/▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒
Vuosijäsenyys
- Vapaa pääsy kaikkiin neljään verkkojulkaisuumme koko vuoden ajan
- Tuotetestit
- SC Play
- SC MyPages
Kuukausijäsenyys
- Vapaa pääsy kaikkiin neljään verkkojulkaisuumme
- Tuotetestit
- SC Play
- SC MyPages