Ampumahiihdon MM-kisat: miesten yhteislähtö tänään kello 17.05
Miesten yhteislähdössä 30 urheilijaa starttaa yhdessä 15 kilometrin matkalle. Ampumapaikkoja on neljä: kaksi makuu- ja kaksi pystyammuntaa. Jokaisesta ohilaukauksesta seuraa sakkokierros, joka vie yleensä 20–25 sekuntia ylimääräistä aikaa.
Kilpailun voittaa ensimmäisenä maaliin tullut urheilija. Joissakin yhteislähtökisoissa mukana on 60 urheilijaa, jolloin ennen ensimmäistä ammuntaa hiihdetään eri lenkkiä. Tätä kilpailumuotoa ei kuitenkaan ole vielä käytetty MM-kisoissa.
Yhteislähtökilpailuja kutsutaan usein ampumahiihdon ”Formula 1:ksi” niiden tiukkojen kamppailuiden, jännittävien ampumapaikkasuoritusten ja jatkuvasti vaihtuvan kilpailutilanteen takia.
Tässä kilpailumuodossa urheilijoiden on ammuttava nopeasti, mikä pakottaa ottamaan enemmän riskejä kuin esimerkiksi normaali- tai pikamatkalla. Sakkokierros tarkoittaa yleensä, että kärki pääsee karkuun, jolloin urheilija joutuu takaajahtiin.
On tärkeää osua kaikkiin viiteen tauluun jo ensimmäisessä ammunnassa pysyäkseen kärkiryhmän mukana. Haastavin paikka on kuitenkin yleensä viimeinen pystyammunta, jossa kilpailu ratkaistaan.
Aikaisemmat maailmanmestarit, miesten yhteislähtö
- 1999 Sven Fischer, Saksa
- 2000 Raphael Poirée, Ranska
- 2001 Raphael Poirée, Ranska
- 2002 Raphael Poirée, Ranska
- 2003 Ole Einar Bjørndalen, Norja
- 2004 Raphael Poirée, Ranska
- 2005 Ole Einar Bjørndalen, Norja
- 2007 Michael Greis, Saksa
- 2008 Emil Hegle Svendsen, Norja
- 2009 Dominik Landertinger, Itävalta
- 2011 Emil Hegle Svendsen, Norja
- 2012 Martin Fourcade, Ranska
- 2013 Tarjei Bø, Norja
- 2015 Jakov Fak, Slovenia
- 2016 Johannes Thingnes Bø, Norja
- 2017 Simon Schempp, Saksa
- 2019 Dominik Windisch, Italia
- 2020 Johannes Thingnes Bø, Norja
- 2021 Sturla Holm Lægreid, Norja
- 2023 Sebastian Samuelsson, Ruotsi
- 2024 Johannes Thingnes Bø, Norja
Ennakkosuosikit
1) Johannes Thingnes Bø, Norja
Viimeinen MM-kisa menestyneen urheilijan uralla. Hänellä on jo kaksi henkilökohtaista kultamitalia Lenzerheidesta, joten mitään ei tarvitse enää todistaa. Mutta hän haluaa voittaa myös viimeisen kilpailun.
2) Sturla Holm Lægreid, Norja
Ei yleensä poistu MM-kisoista ilman henkilökohtaista mitalia. Huonot sukset normaalimatkalla ja muutama harvinainen virhe ampumapaikalla ovat todennäköisesti vain sisuunnuttaneet miehen.
3) Eric Perrot, Ranska
MM-kisat ovat olleet huikea menestys tälle nuorelle ranskalaiselle! Hän oli myös hiihtoaikojen nopein normaalimatkalla. Perrot on osunut huippukuntoon juuri oikeaan aikaan, ja hän on lisäksi erittäin nopea ja varma ampuja.
Haastajat
Emilien Jacquelin, Ranska
Taattua Jacquelinia: voi tulla mitä tahansa. Hyvänä päivänä hän voi voittaa kenet tahansa, mutta hänen tuloksensa ovat kuin vuoristorata. Yksi monista ranskalaisista, joilla on mahdollisuus kultaan.
Sebastian Samuelsson, Ruotsi
Samuelsson näytti Oberhofin MM-kisoissa, että hän pystyy kääntämään kurssinsa nopeasti. Hänen on parannettava ammuntaansa, ja hän on hävinnyt Lenzerheidessa jo kaksi kirikamppailua – sekä Bø:lle että Hartwegille. Ruotsalaisilla oli myös huonot sukset sekaviestissä.
Tarjei Bø, Norja
Viimeinen MM-kisa myös vanhemmalle Bøn veljeksistä. Tarjei on voittanut maailmancupissa tänä talvena, eikä häntä voi koskaan laskea pois voittotaistelusta, jos kaikki loksahtaa kohdalleen. Haasteena on kuitenkin vauhti ladulla sekä viimeinen pystyammunta.
Quentin Fillon Maillet, Ranska
Toinen urheilija, joka on osunut huippukuntoon juuri MM-kisoihin. Oli vain kolme sekuntia Perrot’ta hitaampi normaalimatkan hiihtoajoissa. Kun Fillon Maillet osuu tauluihin, hänellä on vauhtia voittaa. Vahva mitaliehdokas.
Tommaso Giacomel, Italia
Italialainen on tyytyväinen jo yhteen mitaliin, mutta tämä kilpailumuoto sopii hänelle hyvin. Hän on nopea ampumapaikalla ja hänen hiihtovauhtinsa riittää kärkiryhmässä pysymiseen. Sai myös itseluottamusbuustin Antholzissa, jossa hän onnistui erinomaisesti.
Lisää hiihtoaiheisia artikkeleita voit lukea osoitteessa Proxcskiing.com.