Ampumahiihdon MM-kisat: miesten pikakilpailu tänään kello 16.05
Pikakilpailu sisältää kaksi ammuntaa. Ensin viisi laukausta makuuasennosta ja seuraavan kierroksen jälkeen viisi laukausta pystyasennosta. Makuuammunnassa taulun halkaisija on vain 4,5 cm (sisärengas) ja pystyammunnassa 11 cm (koko musta alue).
Jokaisesta ohilaukauksesta seuraa sakkokierros, joka vie normaalisti 20–25 sekuntia ylimääräistä aikaa.
Parhaat urheilijat taistelevat tavallisesti kullasta yhdellä – joskus kahdella – rangaistuskierroksella. Tämä vähentää merkittävästi niiden urheilijoiden määrää, jotka voivat voittaa kilpailun.
Tuuli on merkittävä tekijä ampumahiihdossa, ja urheilijat voivat säätää asettaan tuulen mukaan. Vaikeissa tuuliolosuhteissa näemme usein yllättäviä tuloksia ampumapaikalla. Myös hiihto on lajissa yhtä tärkeässä roolissa, ja hiihto-olosuhteillakin on väliä. Huonosti toimivat sukset syövät paljon aikaa.
Viimeinen laukaus pystyammunnassa on usein edellisiä vaikeampi. Juuri silloin kysytään lujia hermoja, ja melko usein huiputkin missaavat tämän laukauksen ja joutuvat sakkokierrokselle.
Miesten pikamatka on ollut MM-kisojen ohjelmassa vuodesta 1974. Matkan pituus on kymmenen kilometriä, ja se koostuu kolmesta 3,3 kilometrin kierroksesta. Pikakilpailu on tärkeä myös siksi, että sen tulokset määrittävät takaa-ajokilpailun lähtöjärjestyksen.
Lue myös: Ampumahiihdon MM-kilpailujen ohjelma ja aikataulut
Aikaisemmat maailmanmestarit
1974 Juhani Suutarinen, Suomi
1975 Nikolaj Kruglov, Neuvostoliitto
1976 Aleksandr Tikhonov, Neuvostoliitto
1977 Aleksandr Tikhonov, Neuvostoliitto
1978 Frank Ullrich, Saksa
1979 Frank Ullrich, Saksa
1981 Frank Ullrich, Saksa
1982 Eirik Kvalfoss, Norja
1983 Eirik Kvalfoss, Norja
1985 Frank-Peter Rötsch, Saksa
1986 Valerij Medvedtsev, Neuvostoliitto
1987 Fran-Peter Rötsch, Saksa
1989 Frank Luck, Saksa
1990 Mark Kirchner, Saksa
1991 Mark Kirchner, Saksa
1993 Mark Kirchner, Saksa
1995 Patrice Bailly-Salins, Ranska
1996 Vladimir Dratchov, Venäjä
1997 Wilfried Pallhuber, Italia
1999 Frank Luck, Saksa
2000 Frode Andresen, Norja
2001 Pavel Rostovtsev, Venäjä
2003 Ole Einar Bjørndalen, Norja
2007 Ole Einar Bjørndalen, Norja
2008 Maxium Tschudov, Venäjä
2009 Ole Einar Bjørndalen, Norja
2011 Arnd Peiffer, Saksa
2012 Martin Fourcade, Ranska
2013 Emil Hegle Svendsen, Norja
2015 Johannes Thingnes Bø, Norja
2016 Martin Fourcade, Ranska
2017 Benedikt Doll, Saksa
2019 Johannes Thingnes Bø, Norja
2020 Aleksandr Loginov, Venäjä
2021 Martin Ponsiluoma, Ruotsi
2023 Johannes Thingnes Bø, Norja
2024 Sturla Holm Lægreid, Norja
Ennakkosuosikit
- Johannes Thingnes Bø, Norja
Ylivoimainen ennakkosuosikki. Tällä kertaa Bø:n kohdalla on kuitenkin enemmän kysymysmerkkejä kuin normaalisti. Tämä on hänen viimeinen MM-kisansa, eikä hän ole ollut tällä kaudella yhtä ylivoimainen kuin ennen. Jos hän saapuu Lenzerheideen normaalissa kunnossa, hän on varmasti mukana mitalitaistelussa. - Emilien Jacquelin, Ranska
Jacquelinin kohdalla on aina vaikea sanoa, mitä voidaan odottaa. Parhaimmillaan hän voi ampua paremmin kuin kukaan ja hiihtää nopeammin kuin useimmat kilpailijansa. Mutta hänellä on myös päiviä, jolloin mikään ei onnistu. Jos hän onnistuu täydellisesti, hän voi ehdottomasti olla mukana voittokamppailussa. - Sebastian Samuelsson, Ruotsi
Toinen kilpailija, jonka hiihtovauhti riittää taisteluun kultamitalista. Tämän talven heikkous on ollut ammunta. Mutta Samuelsson on aiemminkin näyttänyt, että mestaruuskilpailuissa hän pystyy terävöittämään suoritustaan. Jos hän ampuu nollat, on hän vaikea lyötävä.
Haastajat
Sturla Holm Lægreid, Norja
Maailmancupin johtaja on ehkä kylmähermoisin ampuja kovassakin paineessa. Lægreid on myös nopea ladulla, vaikkakaan ei yleensä kaikkein nopein. Hänellä on kokemusta, eikä hän hermostu helposti. Hänelle kuitenkin sopii paremmin kilpailut, joissa ammutaan neljä kertaa kahden sijaan, koska ladulla on yleensä pari häntä nopeampaa miestä.
Martin Uldal, Norja
Pääsi mukaan maailmancupin osakilpailuun Norjan vahvasta IBU Cup -joukkueesta. Nuori Uldal tarttui tilaisuuteen ja voitti Le Grand Bornandissa. Hänellä ei kuitenkaan ole paljon kokemusta tällä tasolla, ja paineet saattavat vaikuttaa häneen – vaikka hän vaikuttaakin hyvin rauhalliselta urheilijalta.
Martin Ponsiluoma, Ruotsi
On ollut useaan otteeseen tämän talven nopein hiihtäjä. Hän on myös voittanut tämän kilpailun aiemmin. Ruotsalaista ei siis voi täysin sivuuttaa, vaikka hänen ampumasuorituksensa eivät ole tänä vuonna olleet hyvällä tasolla. Jos Ponsiluoma ampuu nollat, hän voi voittaa.
Tommaso Giacomel, Italia
Löysi yhtäkkiä huippukunnon juuri ennen MM-kisoja. Italialainen on myös nopea hiihtäjä sekä nopea ja tarkka ampuja. Jos hän pystyy pitämään samantasoisen vireen kuin viimeisissä kisoissaan, hän on ehdottomasti podium-kandidaatti. Hänen kautensa alkoi kuitenkin ailahtelevasti.
Lisää hiihtoaiheisia artikkeleita löydät osoitteesta Proxcskiing.com.