Suomen huolto pärjää hyvin

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltoryhmälle 12-tuntiset ja pidemmät työpäivät ovat talvella tuttua kauraa, kun porukka loihtii hiihtäjien kalustoa kilpailukykyiseen iskuun. Huoltopäällikkö Stefan Storvallin lisäksi huollossa ahkeroi normaalioloissa viisi miestä.

Storvall on todennut alkukaudella, että Suomi on huollon osalta kilpailussa hyvin mukana. Huoltoporukalle alkukausi on ollut työläs, sillä uutta suksikalustoa on ollut paljon.

– Onneksi on ollut hyviä kelejä, että olemme päässeet testaamaan. Meidän osalta se on tarkoittanut paljon töitä, mutta tilanne on nyt huomattavasti parempi kuin viime vuonna, jolloin ei ollut kovin paljon lunta. Nyt olemme päässeet testaamaan Ramsaun ja Val Senalesin jälkeen Muoniossa ja Jällivaarassa, jossa oli hyvät olosuhteet. Samoin täällä Rukalla, kun on ollut pakkasta. Erilaisia olosuhteita on ollut, joissa olemme päässeet testaamaan, Storvall sanoo tyytyväisenä.

Onko joku osa-alue, jossa Suomi on nykyään erityisen hyvä?

– Kokonaisuus tietysti ratkaisee. On erittäin tärkeää, että kisassa on oikeat sukset. Jos ei ole oikea suksipari käytössä, ei auta, vaikka kuinka voitelisi. Olemmekin satsanneet siihen, että urheilijoille löydetään sopiva ja hyvä kalusto, Storvall sanoo.

feature181111al014Oikean suksen löytäminen on tärkeintä. Kuva: Laiho/nordicfocus

Huoltopäällikkö nostaa yhdeksi Suomen vahvuudeksi myös toimivan systeemin. Kehuja satelee myös valmennusjohdon suuntaan.

– Vahvuutemme on myös päävalmentaja, joka ymmärtää huollon ja suksien merkityksen. Lisäksi on toinen valmentaja, joka itse osaa hiihtää. Se auttaa kyllä paljon, Storvall sanoo Magnar Dalenista ja Jussi Piiraisesta.
Storvall on virkavapaalla työstään kruunupyyläisen alakoulun rehtorina. Hän oli maajoukkueen huoltotehtävissä jo kaudella 2010–11, ja palasi remmiin täksi kaudeksi yhden välivuoden jälkeen. Huoltotiimistä ainoastaan Ari Marjeta on tälle kaudelle maajoukkueympyröissä uusi, mutta hänelläkin on rutkasti kokemusta toisaalta.

– Meillä on hyvä porukka. Siinä on nuorempia ja vielä vähän nälkäisempiä sekä vanhempia ja kokeneempia. Hyvä mix, Storvall määrittelee tyytyväisenä.

Huoltomiehillä työhön kuuluu runsaasti myös hiihtoa. Storvall laskee, että kilpailupäivänä tulee hiihdettyä parikymmentä kilometriä, välipäivinä enemmän.

Huollon aamuihin kuuluu monenlaista rutiinia

Kisapäivinä huolto aloittaa omat työnsä jo paljon aiemmin. Rukalla sprintin karsinta alkoi vasta kello 11.30, mutta Storvall joukkoineen oli jo seitsemältä aamupalalla ja puoli kahdeksalta kopilla.

– Siinä suunnittelemme testejä. Kun on perinteisen päivä, suunnittelemme pitotällejä ja katsomme, minkälaisia pitoreseptejä löytyy. Laitamme ne kuntoon. Kun on selvä keli, luistot on laitettu suksiin edellisenä iltana, ettei tarvitse ihan alusta lähteä tekemään. Kun olemme testanneet, käymme läpi, mikä voitelu oli paras ja laitamme sukset, Storvall kertoo.

Seuraava vaihe on kuvioiden ja mahdollisesti pintojen suunnittelu, jonka jälkeen taas testataan. Sen jälkeen onkin jo aika, että urheilijat saapuvat kopeille, jolloin sukset testataan urheilijoiden kanssa.

– Kun kisaparit on valittu, ne laitetaan kisakuntoon. Useimmiten tehdään niin, että huoltaja vie sitten urheilijoille sukset lähtöpaikalle.

Kun kisa on ohi, huollon työ ei vielä ole paketissa:

– Kisan jälkeen pitää putsata sukset ja laittaa suojavahat. Sillä tavalla niitä valmistellaan seuraavaan kisaan, kertoi Storvall.

Haastatteluhetkellä Rukalla perjantai-iltana puoli yhdeksän aikaan hänellä oli vielä tämä viimeinen vaihe muutaman suksiparin osalta tekemättä. Kolmen aikoihin päättyneiden sprinttien jälkeen ohjelmassa oli testausta lauantaille sekä muuta oheistoimintaa, kuten haastatteluja.

Fiemmessä varauduttava kelimuutoksiin

Val di Fiemmen MM-hiihdot ovat huollollekin haastava rupeama, vaikka urheilijamäärät eivät ole suuret. Paikka sinänsä on tuttu viime vuosilta 2003 MM-kisojen lisäksi esimerkiksi Tour de Skin osakilpailuista.

– Siellä saattaa olla haastavat olosuhteet. Val di Fiemme on sillä tavalla rinteessä, että iltapäivällä voi olla aurinkoista ja aamupäivällä varjossa, joten aika yllättäviä kelimuutoksia ja -vaihteluita voi tulla. Lisäksi ollaan korkealla. Henkisesti siihen voi valmistautua, että tietää, milloin pitää olla hereillä ja milloin muutokset tulevat, Storvall pohtii.

Kuntohiihtäjille huoltopäälliköllä on selkeät terveiset:

– Vaikka me teemme voitelusta aika monimutkaista, sen ei tarvitse kuntoilijalle sellaista olla. Riittää, kun laittaa perusparafiinit. Lisäksi riittää, kun pitää sukset hyvässä kunnossa niin, että aina välillä voitelee myös luistoa. Perusvoitelu. Sininen parafiini ja sininen purkki, sillä pärjää jo pitkälle. Kannattaa nauttia hiihdosta!

-Heidi Lehikoinen

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

  • 1

    Keuhkoklamydia vaatii malttia

    by Maastohiihto.com
    25.04.2014
  • 1

    Johanna Matintalo tekee lajivalintansa parin vuoden sisällä

    by Maastohiihto.com
    27.01.2014
  • 1

    Suksien valinta ja mittaus

    by Maastohiihto.com
    17.12.2012
  • 1

    Yksilöurheilija myymässä itseään – mitä sponsori haluaa?

    by Maastohiihto.com
    03.10.2021
  • 1

    Suksivalinta – vapaan suksi

    by Maastohiihto.com
    13.03.2015

Lisää artikkeleita

  • Anikken Gjerde Alnæs oli Ski Classics -kauden vahvin nainen –taustalla hurja loukkaantuminen

    Norjan Anikken Gjerde Alnæsilla on takanaan kausi, jota hän ei varmasti tule koskaan unohtamaan. Nyt hän avautuu matkastaan kohti Ski Classicsin kokonaiskilpailuvoittoa kaudella, jonka piti ennakko-odotusten mukaan mennä häneltä kokonaan ohi.
    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    14.04.2025
  • Sven-Åke Lundbäck oli Vasaloppet-sankari ja arvokisavoittaja

    kirjoittaja Maastohiihto.com
    13.04.2025
  • Petter Northugin kilpailu rajun kritiikin kohteena – naisilta poistettiin palkintorahat

    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    13.04.2025
  • Ruokasooda – hiihtäjän ihmeaine vai turhaa hypetystä?

    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    13.04.2025
  • Ida Dahl avautuu rankasta vuodestaan: ”Ajattelin, että nyt minun on kuoltava”

    kirjoittaja Kjell-Erik Kristiansen / Käännös Venla Rantala
    12.04.2025