Lukas Bauerin tähdittämä Team Coop tavoittelee menestystä pitkäjänteisesti
Hevoskuurin hiihdon ammattilaistalleja käsittelevässä juttusarjassa tällä kertaa esittelyvuorossa on Ruotsissa päämajaansa pitävä Team Coop. Täksi kaudeksi nimensä Team Exspiritistä Team Coopiksi vaihtanut talli on varsin kansainvälinen hiihtotalli suurimpana tähtenään Tshekin Lukas Bauer.
Tällä hetkellä Team Coopin kansainväliseen hiihtotalliin kuuluvat mm. seuraavat hiihtäjät: 1-2 pitkän matkan hiihtoa talvessa hiihtävä Tshekin Lukas Bauer, ruotsalaiset Jimmie Johnsson ja Oskard Svärd, norjalaiset Espen Harald Bjerke, Morten Eide Pedersen ja Roger Aa Djupvik sekä Italian Nicola Morandini. Team Coopin vahva naiskaksikko on Sveitsin Seraina Boner ja ruotsalainen Jenny Hansson. Heistä Boner voitti Marcialongan ja johtaa tällä hetkellä Swix Ski Classicsin naisten kokonaistilannetta. Lisäksi tallilla on nuorten hiihtäjien ryhmä Team Coop Talent.
Pitkäaikainen pääyhteistyökumppani löytyi
Talli vaihtoi täksi kaudeksi nimeään Team Exspiritistä Team Coopiksi tehtyään viime elokuussa vuoteen 2016 ulottuvan monivuotisen yhteistyösopimuksen elintarvikekauppaketjun Coop Norwayn kanssa. Team Coopin tallipäällikkö, ruotsalainen David Nilsson on tyytyväinen uuden pääyhteistyökumppanin löytymisestä.
– Tämä sopimus tuntuu hyvältä molempien osapuolien kannalta. Olimme etsineet jo jonkin aikaa sopivaa yhteistyökumppania, joka olisi valmis pitkäaikaiseen yhteistyöhön. Coop Norwaysta löysimme sellaisen. Samalla tallin nimi muuttui Team Exspiritistä, joka oli tallin oma nimi, Team Coopiksi tämän pääyhteistyökumppanin mukaan, tallipäällikkö kiittelee monivuotisen yhteistyösopimuksen syntymistä.
Kuten muutkin hiihtotallit, niin myös Team Coop tekee paljon yhteistyötä päätukijansa kanssa ja antaa oman työpanoksensa heidän käyttöön.
– Tässä ei tosiaankaan ole kyse siitä, että vastaanotamme vain rahaa ilman vastapanosta, vaan teemme paljon yhteistyötä ja annamme heille myös oman työpanoksemme. Coopissa halutaan panostaa työntekijöiden vapaa-ajan toimintaan ja liikunta-aktiviteetteihin mm. perustamalla oman urheiluseuran. Meillä on tässä iso vastuu Coopin vapaa-aikatoiminnan koordinoimisessa ja kehittämisessä, Nilsson kertoo.
Nilsson kertoo, että tilanne muidenkin yhteistyökumppaneiden suhteen on tällä hetkellä hyvä, ja tukijoita ja pitkän hiihdon tukijoita on löytynyt riittävästi.
– Yhteensä meillä on noin kymmenkunta tukijaa, kuten saksalainen Falke, Herz autovuokraamo, norjalainen Lilleborg ja Maxim urheiluravinteet. Samoin meillä löytyy yhteistyökumppanit kaikkien varusteiden suhteen, myös yksi Swix Ski Classics-hiihtosarjan puuhamiehiä oleva David Nilsson kertoo.
Tallin budjetin suhteen Nilsson ei kerro tarkkoja lukuja, vaan toteaa sen olevan aika lailla vastaavan muiden ammattilaistallien kanssa.
– Hiihtäjät saavat tukea myös muualta, joten meidän ei tarvitse maksaa kaikkia heidän palkkojaan. Eiköhän meidän budjetti osu sinne samoihin suuruusluokkiin kuin muilla isoilla talleilla, eli n. 5-10 miljoonaan kruunuun (580 000 -1 600 000 euroa, joka itse asiassa on selvästi suurempi kuin muiden tallien ilmoittamat n. 300 000 euron budjetit, tosin laskutavoissa on tämän suhteen eroja), Nilsson kertoo tallinsa budjetista.
Kansainvälisyydellä vain positiivisia vaikutuksia
Kuten edellä kävi ilmi, myös Team Coopin hiihtäjät edustavat monia eri kansallisuuksia ja kulttuureita. Tallipäällikkö David Nilsson näkee tämän pelkästään positiivisena asiana.
– Etukäteen monet varoittelivat, että kuinka näin kansainvälisen tallin perustaminen ja toiminta sujuu. Mutta sillä on ollut vain positiivista vaikutusta. Näin olemme päässeet tutustumaan mm. eri maiden harjoituskulttuureihin ja –filosofiaan ja tapaan tehdä asioita ja olemme oppineet toisiltamme paljon. Englanti toimii tallin pääkielenä, jota kaikki hiihtäjät myös puhuvat. Oskar Svärd on toiminut viime vuodet joukkueen kapteenina ja hän on onnistunut siinä tehtävässä erinomaisesti ja joukkuehenki on varsin hyvällä tasolla ja pyrimme toimimaan nimenomaan joukkueena, Nilsson kertoo.
Tallin toiminta koostuu muiden ammattilaistallien tapaan pitkähköistä yhteisleireistä harjoituskaudella ja joita on säännöllisesti kuukausittain.
– Meillä on toukokuusta eteenpäin ollut leiri kerran kuussa ja olemme leireilleet niin Tukholmassa, Åressa, Ramsaussa ja pari kertaa Italiassakin. Pääasiassa leirit ovat noin 10 päivän mittaisia, jossa ensin on neljä päivää harjoittelua, sitten kevyt päivä ja taas neljä päivää harjoittelua. Leireillä teemme aina yhteisharjoituksia ja tallin ohjelman mukaan. Omalla ajallaan urheilijat harjoittelevat sitten omien ohjelmien ja omien valmentajien ohjeiden mukaan, useimmilla heistä löytyy omat henkilökohtaiset valmentajat, joiden ohjeita he seuraavat, Nilsson kertoo tallin leiritoiminnasta.
Vasaloppetissa jopa 30 huoltajaa mukana
Myös Team Coopilla löytyy tallipäällikkö Nilssonin apuna tukihenkilöinä mm. useampi suksihuoltaja, fysioterapeutti, hieroja, ravintoneuvoja. Leireillä tukihenkilöitä on mukana 3-4 henkilöä, kuten fysioterapeutti ja suksihuoltaja. Kilpailuissa puhutaankin sitten jo selvästi suuremmista luvuista huoltohenkilöiden suhteen.
– Kilpailuissa meillä on normaalisti noin 20 huolto- ja tukihenkilöä mukana, mutta Vasaloppetissa jopa 30 henkilöä. Kilpailuissa tarvitaan lukuisia voitelijoita ja suksien testaajia sekä juoman antajia. Nämä täytyy suunnitella tarkkaan ja siinä ei ole varaa antaa tasoitusta.
Bauer keskittyy pitkän matkan hiihtoihin kaudesta 2014 alkaen?
Viime lokakuussa Team Coopilla oli mehevä hiihtouutinen kerrottavana maailmalle, tshekkiläinen huippuhiihtäjä Lukas Bauer liittyy Team Coopin jo ennestään vahvaan miehistöön. Millaisesta sopimuksesta on kyse?
– Lukas Bauer hiihtää kaudessa vähintäänkin yhden pitkän matkan kilpailun Team Coopin väreissä ja mikäli vaan on mahdollista, niin myös useammankin, David Nilsson kertoo.
Tänä talvena Bauer hiihti kotimaassaan ja Swix Ski Classicsin avauksessa Jizerska Padesatkassa toiseksi Anders Auklandin jälkeen. Onko Bauer mahdollisesti jatkossa keskittymässä enemmänkin pitkän matkan hiihtoihin?
– On ollut hiukan puhetta siitä, että Bauer olisi keskittymässä kauden 2014 jälkeen pääasiassa pitkän matkan hiihtoihin ja sen hän olisi tekemässä Team Coopin riveissä. Mutta katsotaan nyt vielä tilannetta sitten myöhemmin, Nilsson kertoo.
Miehillä epäonnea alkukaudesta – Boner voitti Marcialongan ja johtaa naisissa
Lukas Bauerin Jizerskan kakkossijasta huolimatta tallipäällikkö Nilsson kertoo, ettei alkukausi ole mennyt aivan suunnitelmien mukaan, varsinkaan miesten osalta. Sen sijaan naisten puolella on mennyt paremmin. Sveitsiläinen Seraina Boner voitti viime viikonloppuna Marcialongan ja johtaa naisten kokonaiskilpailua Ski Classicsissa. Joukkuekilpailussa Team Coop on selkeällä erolla toisena kokonaiskilpailua hallitsevan Team Xtra Personellin perässä.
– Miesten puolella voidaan sanoa, että alkukaudella on ollut paljon epäonnea mm. sairastumisen suhteen, eikä se ole mennyt suunnitelmien mukaan. Oskar Svärd on ollut paljon sairaana ja joutunut syömään antibioottikuureja, eikä hän ole päässyt vielä täyteen iskuun. Jimmie Johnsson hiihti vahvan kauden viime talvena, mutta hänenkin kauteen valmistautumisessa oli ongelmia, samoin Rogerilla on ollut vaivoja ja loukkaantumisia. Naisissa sen sijaan varsinkin Seraina Bonerilla on ollut hyvä alkukausi ja hän voitti Marcialongan ja johtaa naisten kokonaiskilpailua, Nilsson kertoo suojattiensa alkukaudesta.
Tulevana viikonloppuna hiihdetään König Ludwig Lauf Saksassa. Millaisin tavoittein Team Coop lähtee tähän kilpailuun?
– Naisten puolella haemme voittoa ja sen haluamme saada. Miesten puolella on vaikeampaa, sillä Roger ja Oskar ovat sairaana eivätkä hiihdä, samoin kuin ei Lukaskaan. Kyllä miehillä, kuten Jimmiellä on hyvänä päivänä mahdollisuus sijoittua korkealle, mutta se selviää sitten sunnuntaina, Nilsson kertoo odotuksistaan König Ludwig Laufin suhteen.
Entä mitä Team Coop tavoittelee loppukaudesta ja mitkä ovat kauden pääkilpailut?
– Varsinaista pääkilpailua meillä ei ole, vaan se vaihtelee eri hiihtäjillä eri kisojen suhteen. Esimerkiksi meidän ruotsalaisille hiihtäjille Jimmielle ja Oskarille Vasaloppet on se kauden tärkein kilpailu, kun taas norjalaisille se on Birkebeiner. Ja italialaiselle Nicola Morandinille se oli Marcialonga, David Nilsson kertoo hiihtäjien eri tavoitteista ja jatkaa.
– Nyt olemme selvällä erolla toisella sijalla Swix Ski Classicsin joukkuekilpailussa ja Team Xtra Personell näyttäisi menevän selkeään voittoon. Mutta kyllä meidän kauteen lähdettäessä oli joukkuekilpailun voitto tavoitteena ja mitä tahansahan voi vielä sattua sen suhteen. Meillä on ollut epäonnea alkukaudesta ja yhtä hyvin Xtra Personellille voi sattua epäonnea tulevissa kisoissa, Nilsson uskoo yhä joukkuekilpailun voittoon selkeästä 300 pisteen erosta huolimatta.
Pitkäjänteiset tavoitteet
Kysytäänpä David Nilssonilta loppuun vielä Team Coopin pitkän tähtäimen tavoitteita ja suunnitelmia.
– Kyllä meillä on varsin pitkäjänteiset tavoitteet ja haluamme olla paras hiihtotalli tulevina vuosina. Tässä suhteessa meidän tilanne on parempi esimerkiksi Xtra Personelliin verrattuna. Heidän parhaat hiihtäjät ovat jo varsin iäkkäitä, mutta meidän hiihtäjät ovat selvästi nuorempia alle 30-vuotiaita. Heillä on vielä monta menestysvuotta edessä.
– Lisäksi meillä on nuorten hiihtäjien kehitysryhmä Team Coop Talent, joista on tarkoitus kehittää tulevaisuuden pitkän matkan hiihtäjiä, David Nilsson mainitsee, ettei nuoriakaan hiihtäjiä ole unohdettu.
Entä näetkö jotain eroja Team Coopin ja muiden tallien välillä?
– Vaikea sanoa, mutta ehkä me haemme menestystä enemmän joukkueena kuin yksilöiden kautta, kuten Xtra Personell tekee. Tähtäämme menestykseen nimenomaan joukkueena ja tämän suhteen joukkueen kapteeni Oskar Svärd on tehnyt erinomaista työtä, Team Coopin tallipäällikkö David Nilsson päättää.
– Tero Viljanen