Mitä huollossa mietitään fluorikieltokeskustelusta?

Hiihtoväki on jo muutaman vuoden ajan odottanut fluorivoiteiden täyskieltoa sekä fluorivoiteiden käytön paljastavaa testiä. Kehitystyötä on jatkettu, sillä testilaitteen virheet ja puutteet ovat olleet haasteellisia selättää. Luotettavan testilaitteen löytyminen on ennen kaikkea urheilijan etu.
Hiihtoväki on jo muutaman vuoden ajan odottanut fluorivoiteiden täyskieltoa sekä fluorivoiteiden käytön paljastavaa testiä. Kehitystyötä on jatkettu, sillä testilaitteen virheet ja puutteet ovat olleet haasteellisia selättää. Luotettavan testilaitteen löytyminen on ennen kaikkea urheilijan etu.

Maastohiihto.com jututti kokenutta huoltomiestä Ilkka Riikolaa, joka kertoi näkemyksiään nykytilanteesta.

– Testilaitteet ovat olleet epävarmoja. Välillä laitteet antavat fluorittoman suksen tulokseksi, kun siinä olisi ollut fluorivoiteita ja välillä taas päinvastoin. Koska koekäytön testilaitteet ovat olleet ns. käsikäyttöisiä, jo se aiheuttaa tuloksiin epävarmuutta. Eikä suuret lämpötilavaihtelut ulkona ainakaan paranna laitteiden luotettavuutta, Riikola sanoo.

Hän kertoo, että on liikkunut huhuja ja jopa tietoa pintanesteistä, jotka muodostavat kalvon fluoripulverin päälle ja hämäävät näin testilaitetta.

– Kisatilanteessa kalvo poistuu aika nopeasti ja alta paljastuva fluorivoide pääsee vaikuttamaan suksen luistoa parantaen. Tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta, että annettaisiin ajan tehdä tehtävänsä, sillä ennen pitkää “kovat” C8-fluorivoiteet loppuvat ja kaikki siirtyvät pikkuhiljaa puhtaampien fluorien käyttöön. C6- fluorithan ovat sallittuja EU:n päätöksellä. FIS yrittää täysfluorikiellollaan asettua EU:n säädösten yläpuolelle.

Yksi huolenaihe hiihtoväellä on ollut, mikä on fluorikieltokeskustelun vaikutus tuleviin harrastajiin ja kilpahiihtäjiin.

– Fluoriasioista vatvominen ja spekuloiminen ei välttämättä lisää perheiden kiinnostusta ohjata lapsia hiihdon, saatikka kilpahiihdon, pariin.

Viime talvena uutisoitiin tapahtumista, jossa joku maajoukkue olisi käyttänyt kiellettyjä C8-fluorivoiteita. Olympialaisissa Saksan naisten hyvän menestyksen arveltiin johtuneen ”väärien” fluoripulvereiden käytöstä, mutta mitään todisteita siitä ei ole ollut. 

Riikolalla on näkemyksensä testimenetelmään:

– Aukoton testimenetelmä olisi ir-spektrimittaus, jossa suksen pohjasta otettaisiin pala ja se analysoitaisiin laboratoriossa. Nyt kehitteillä olevat laitteet antavat siis maastokäytössä liikaa virheellisiä tuloksia. Sellaiseen ei tietenkään voida mennä ihan jo ajankäytöllisistä seikoista eikä samasta suksesta voida kuvitella otettavan useita testipaloja suksen siitä kärsimättä. 

Asiaan perehtynyttä hiihtoväkeä ihmetyttää, miksi totaalikieltoa harkitaankaan, kun käytössä on puhdistettuja C6-fluoreja, joilla on edelleen valmistus- ja myyntilupa. Omat ongelmansa tuovat testilaitteen oletettu kallis hinta, sen käyttöön kouluttaminen sekä tärkeänä tekijänä laitteen säännöllinen kalibrointi. Urheilijan oikeusturvasta on myös kannettu huolta, sillä väärän mittaustuloksen seuraukset voivat olla valtavat. 

Show sharing buttons

Tilaa uutiskirjeemme

Luetuimmat

Lisää artikkeleita

  • Kerttu Niskanen kamppaili Les Roussesin maailmancupissa yhdeksänneksi

    Kerttu Niskasen yhdeksäs ja Vilma Ryytyn kuudestoista sija olivat suomalaishiihtäjien ilahduttavimmat saavutukset perjantaina maastohiihdon maailmancupissa.
    kirjoittaja Pasi Rein / STT
    17.01.2025
  • Arsi Ruuskanen jätti maailmancupissa Iivo Niskasen taakseen

    kirjoittaja Pasi Rein / STT
    17.01.2025
  • Suvi Minkkinen jatkoi varmaa tahtiaan – nousi jo neljänneksi maailmancupin pisteissä

    kirjoittaja STT / Janne Lehikoinen
    17.01.2025
  • Ovatko älylasit tulevaisuutta? – norjalaishiihtäjä hyödyntää dataa taktisissa päätöksissä

    kirjoittaja Ingeborg Scheve / Käännös Venla Rantala
    16.01.2025
  • Pro Tour jatkuu Engadin La Diagonelalla – suomalaisväriä jälleen mukana

    kirjoittaja Teemu Virtanen
    16.01.2025