Norja haluaa hiihtää parhailla suksilla Sotshin 2014 olympialaisissa
Kun ruotsalaiset olivat ilmoittaneet panostavansa korkean paikan harjoitteluun Sotshin olympialaisia ajatellen, niin norjalaisten vastavetona oli uuden voideprojektin aloittaminen. Tavoitteena ei ole vähempää kuin se, että uusi voideprojekti tulee tekemään norjalaishiihtäjistä ylivoimaisia Sotshin kisoissa.
Norjalaisilla riittää kalustoa ja resursseja. Kuva Falunin maailmacupista viime talvelta. Kuva: Hevoskuuri.fiKun ruotsalaiset olivat ilmoittaneet panostavansa korkean paikan harjoitteluun Sotshin olympialaisia ajatellen, niin norjalaisten vastavetona oli uuden voideprojektin aloittaminen. Tavoitteena ei ole vähempää kuin se, että uusi voideprojekti tulee tekemään norjalaishiihtäjistä ylivoimaisia Sotshin kisoissa.
Norjalaisvoitelutiimi lähtee hyökkäystaktiikalla kohti vuoden 2014 olympialaisia varmistaakseen sen, että norjalaishiihtäjät hiihtävät parhailla suksilla kisoissa. Uutta voideprojektia koordinoi Olympiatoppen ja yhteistyötä tehdään yli lajirajojen.
– Meillä on oikein hyvät kontaktit ampumahiihtäjien ja yhdistetyn hiihtäjien kanssa. On luotu yhteinen Olympiatoppenin hallinnoima projekti kohti Sotshin 2014 olympialaisia. Tämän projektin tavoitteena on kehittää uutta tietotaitoa, joka varmistaa meille parhaat sukset Sotshin olympialaisissa, kertoo Norjan maastohiihtäjien päällikkö Knut Nystad Langrenn.comille.
Tämän projektin seurauksena Nystad ei ole tuhlannut kesäänsä löhöilyyn, vaan ajanjakson kauden loppumisesta uuden alkamiseen Nystad ja hänen tiiminsä ovat tehneet lujasti töitä saavuttaakseen etumatkan muihin maihin nähden ensilumen sataessa maahan.
– Teemme kaikkemme pitääksemme norjalaisurheilijat huipulla, olivat he sitten ampumahiihtäjiä, maastohiihtäjiä tai yhdistetyn hiihtäjiä, Nystad kertoo.
Ei takuuta
Nystad korostaa, että vaikka vielä on kolme vuotta aikaa olympialaisiin, niin yhtään hetkeä ei ole varaa missata. Eikä myöskään ole varmaa, että uudet superaineet tai metodit löytyvät.
– Mikäli haluamme saavuttaa tavoitteemme, on meidän painettava kaasua heti alusta saakka. Mutta mitään takuuta sille ei ole, että onnistuisimme paremmin kuin kilpailijamme. Kilpailijamaat tekevät myös kovasti töitä, sanoo Nystad realistina.
Nystadia kiinnostaa ja motivoi nimenomaan uudet haasteet hänen työssään, oli ne sitten pieniä tai isoja.
– Sen joka tapauksessa tiedämme, että mikäli emme yritä, niin meistä ei tule parempia kuin mitä olemme tällä hetkellä. Se joka ei uskalla, niin ei myöskään voita.
– On kiva katsella kuutamoa, mutta myös perusteellinen jatkuva valmistautuminen on erittäin tyydyttävää. Kun näkee, että voitelutiimin työ antaa odotettua parempia tuloksia, niin silloin nostan vain molemmat peukaloni ylös tiimille ja pyydän jatkamaan, Nystad kertoo.
Jatkuvaa testausta
Nystad ja tiimi ovat viettäneet kesänsä testeissä sekä Sognefjelletissä että Torsbyn hiihtotunnelissa ja hiljattain joukkue tuli takaisin Oberhofin hiihtotunnelista. Oberhofhan on yksi Tour de Skin kisapaikkakunnista. Uusia asioita voidemaailmassa voivat Nystadin mukaan olla esimerkiksi uudet suksen rakenteet, uudet voidetuotteet tai voiderakenteet. Norjan voidetiimi työskentelee erittäin systemaattisesti ja mikään ei ole sattumaa. Testisetti koostuu 40–50 parista suksista, jotka kaikki ”nollataan” joka kerta, kun niitä testataan. Vain näin voi olla varma kontrolli siitä, mitä testataan.
– On kyse uusien asioiden löytämisestä. Silloin meidän täytyy olla systemaattisia. Meidän täytyy tietää, että sukset ovat täysin samanlaisia, jotta tiedämme onko se metodi vai tuote, joka eron aiheuttaa, Nystad kertoo menetelmistä.
– Kaikki merkit kehittyvät koko ajan. On rauhassa testattava löytääkseen parhaat. Usein myös vanha pari tai voide voi olla paras, Nystad painottaa.
Norjan hiihtoliitolla on kaksi voitelijaa, joilla on täysipäiväinen työ vuoden ympäri. Lisäksi on useita osa-aikaisia voitelijoita mukana kilpailukauden aikana ja leireillä. Yhteensä voideryhmään kuuluu kymmenisen henkilöä ja lisäksi tulee mukaan henkilöitä, jotka ovat ”kunnostautuneet” arvokisoissa ja maailmancupissa. Yhteistyötä tehdään myös seurojen, piirien ja maajoukkueen välillä niin, että kaikki tieto saadaan hyödynnettyä. Nystad kertookin, että myös maajoukkuevoitelijoilla on opittavaa seurojen ja piirien voitelijoilta ja päinvastoin. Näitä voitelijoita voidaan ottaa mukaan ja näin myös maajoukkueen voitelijat pääsevät silloin tällöin vapaalle.
Itse Nystad käyttää kotona mahdollisimman vähän aikaa voiteluun.
– Kotona olen mahdollisimman vähän voiteluhuoneessa. Käytän yksinkertaisia ratkaisuja, jotta voin käyttää mahdollisimman paljon aikaa ulkona lenkillä yhdessä perheeni kanssa, Nystad kertoo Langrenn.comille omasta kotivoitelustaan.
Lähde: Langrenn.com