Mieshiihdon uusi nousu vaatii kysymyksiä Matti Heikkiseltä
Asiantuntijat kaipaavat virheiden tunnustamista ja yhtenäistä linjaa.
Asiantuntijat kaipaavat virheiden tunnustamista ja yhtenäistä linjaa.
Jotain suomalaisessa maastohiihdossa tehdään väärin, kun Val di Fiemmen MM-kisojen saalis jäi köyhimmäksi 85 vuoteen.
Jotain suomalaisessa maastohiihdossa pitäisi tehdä toisin, jos menestys halutaan palauttaa.
Yhtä viisasten kiveä ei tietenkään ole, mutta tätä laulua Suomen Hiihtoliitossa olisi kenties syytä kuunnella.
Niin monesta suusta sama sävel soi.
– Nykyhuippujen tekemisiä ei ole pyritty hyödyntämään. Minkälaisiin asioihin Sami Jauhojärven ja Matti Heikkisen valmennuksessa on kiinnitetty huomiota? Millaiset asiat pitää olla tehtynä, kun tullaan maailman huipulle?, kysyy hiihtovalmentaja Toni Roponen
– Matti on Suomen ainoa kansainvälisen tason mieshiihtäjä, eikä hänen harjoittelustaan tiedä tällä hetkellä Suomessa kukaan muu kuin minä ja hän.
Eikä Roposen puhe ole pelkkää louskutusta oman valmennettavan puolesta. Muut hiihtoasiantuntijat ovat aivan yhtä ymmällään. Juha Mieto totesi aiemmin STT:lle, kuinka “vanhojen jermujen” kokemusta käytetään muissa maissa, mutta meillä vaan halveksitaan.
– Suomessa ollaan huonoja sitouttamaan urheilu-uran lopettaneita urheilijoita, keskustelemaan nykyurheilijoiden kanssa ja siirtämään kokemuksia käytäntöön, sanoo puolestaan Reijo Jylhä.
Nuorten hiihtäjien pako
Hiihdon harrastajamäärät ovat lisenssimäärillä mitaten pudonneet 10 vuodessa rajusti.
Kokonaistasolla puhutaan reilusta viidenneksestä, mutta 12-18-vuotiaiden ikäluokassa lähes 40 prosentin leikkauksesta. Se tarkoittaa noin tuhatta lisenssillä kilpailevaa nuorta hiihtäjää. Siksi lahjakkuudet olisi hyödynnettävä entistäkin paremmin.
Jauhojärvi ja Heikkinen ovat ehdottaneet lahjakkuuksien harjoitusryhmää, jossa päästäisiin vähitellen maistelemaan ammattimaista toimintaa.
– Ei ole yksinkertaista ymmärtää, mitä 100% sitoutuminen huippu-urheiluun on. Lahjakkaita urheilijoita on, jos vaan osataan rekrytoida ja sitouttaa, Roponen sanoo.
Hänen reseptinsä (mies)hiihdon suunnanmuutokseen on selvä. Kaikki alkaa virheiden tunnistamisesta, tunnustamisesta ja yhteisen linjan valitsemisesta. Ja sen pitää lähteä Hiihtoliiton johdosta.
– Pitää analysoida koko maajoukkueen osalta mitä on tehty väärin, mitä pitäisi tehdä toisin ja millä tavalla. Sitten mandaattipohjaiset asiantuntijat tuovat sen ilosanoman kentälle.
Myös Jylhä kaipaa yhtenäistä suomalaista valmennuslinjaa ja mallia, jossa kaikki sitoutuisivat yhteisesti sovittuun toimintatapaan. Hänen mielestään ongelma on järjestelmässä, ei sisällössä.
– Meillä on asiantuntemusta ja kokemusta olemassa, mutta ne eivät ole riittävän tehokkaasti käytössä, hän sanoo
Ei resurssit, vaan osaaminen
Sekä Jylhä että Roponen jakavat sylikaupalla kiitosta suomalaisen huippuhiihdon resursseille, leiriolosuhteille ja huolto-osaamiselle.
– Se on paskapuhetta, ettei olisi resursseja. Siitä tämä ei ole kiinni, vaan osaamisesta, Roponen sanoo.
Jylhä muistuttaa, että monet kansainvälisessä käytössä olevat harjoitteluoppaat on tehty Suomessa, mutta suomalaiset ovat hukanneet sen tiedon käytön.
– Uskon, että avain sen nopeaan palauttamiseen löytyy uuden huippu-urheiluyksikön osaamisohjelman kautta, johon Kihulle tulee keskeinen koordinaatiorooli.
Sotshin olympialaisia varten ei suuria muutoksia enää tehdä, mutta Lahden kotikisat odottavat 4 vuoden päässä.
– Lahteen on vielä pitkä aika, mutta jos tähän tilanteeseen ei herätä, niin kohta on jo kiire, Roponen sanoo.
Hiihdon lisenssimäärät laskussa
Hiihdon harrastajamäärät:
– Alle 18-vuotiaiden Skipassit: vuonna 2003 (5 848), 2008 (4 798) 2012 (4 816). Pudotus 17,6%
– Nuorten lisenssit: 2003 (2 534), 2008 (1 959), 2012 (1 552). Pudotus 38,7%
– Aikuisten lisenssit: 2003 (2 083), 2008 (1 799), 2012 (1 645). Pudotus 21%
– Aikuisten Skipassit: 2003 (619), 2008 (507), 2012 (499). Pudotus 19,4%
– Yhteensä: 2003 (11 084), 2008 (9 063), 2012 (8 512). Pudotus 23,2%
Skipassilla saavat kilpailla 12-vuotiaat ja nuoremmat kaikissa kilpailuissa. Yli 12-vuotiaat tarvitsevat kansallisiin kisoihin kilpailulisenssin. Kaikenikäiset voivat osallistua Skipassilla mm. piirikunnallisiin kisoihin, Hopeasompaan ja veteraanien SM-hiihtoihin.
Lähde: Suomen maastohiihto ry.
STT–PEKKA PERNU
(STT)