Collianderilla uran parhaita normaalimatkan hiihtoja
Oloksen katsastusten lauantain paras suomalaismies Niklas Collianderilla on takanaan onnistunut harjoituskausi. Päätähtäin on edelleen menestys Val di Fiemmen MM-sprintissä.
Colliander oli päivän hiihdostaan positiivisesti yllättynyt, mutta onnistunut harjoituskausi ja hyvät testitulokset ovat osoittaneet eteenpäin menoa. Suomen Cupeissa meno ei vielä kertonut koko totuutta.
– En saanut Suomen Cupeissa vielä parastani irti, osin valmistautumisen takia. Vasta tänään sain laitettua itseni todella ahtaalle, kertoo Colliander.
– Uskon kehittyneeni jokaisella osa-alueella viime kauteen verrattuna, ehkä hapenottoa lukuun ottamatta. Etenkin taloudellisuus on kehittynyt.
Harjoittelussa kovat tehot, mutta maltilliset määrät
Niclas Grön valmentaa Collianderia nyt toista vuotta. Colliander kertoo olleensa viime kauden kynnykselläkin hyvässä kunnossa, mutta sitten loukkaantumiset ja epäonni pilasi alkukauden.
Colliander harjoittelee omien sanojensa mukaan melko vähän, mutta intensiteetti harjoituksissa on kova.
– Harjoittelua tulee vuositasolla yli 600 tuntia, mutta alle 700 tuntia. Rytmitykseni on aika erilainen monien muiden harjoitteluun verrattuna. Mukana on enemmän lepopäiviä. ”Turhia” harjoituksia ei ohjelmassa ole ja jokaisella harjoituksella on tarkoitus, kertoo Colliander.
Harjoituskauden aikana määrät ovat korkeimmat alkukaudesta. Kesän edetessä määrät tippuvat ja intensiteetti kasvaa harjoittelun jokaisella osa-alueella.
– Päivätasolla rytmitys menee niin, että kolmea harjoituspäivää seuraa lepopäivä ja tämän jälkeen harjoitellaan neljä päivää, jonka jälkeen on taas lepo. Eli harjoittelu jaksottuu yhdeksän päivän sykleihin, valottaa Colliander.
Kilpailutilanteesta ei saa stressata
Colliander kertoi taannoisessa Sportmagasinetissa sprinttimajoukkueen kovasta kilpailutilanteesta. Hän korostaa, että tilanne on otettava vain positiivisena asiana. On omasta itsestä kiinni jos antaa tilanteen vaikuttaa negatiivisesti.
– Tällä hetkellä sprinttimaajoukkue on todella tasainen ryhmä eikä kukaan ole selvästi paras tai huonoin. Uskon, että tällä kaudella ryhmän hiihtäjiltä tulee tuloksia.
Eikö kovassa kilpailutilanteessa ole vaara sortua yliyrittämiseen esimerkiksi harjoittelun muodossa?
– Kyllä, mutta tällöin kyse on kilpailijan omasta taidosta. Tällaiseen ei saa sortua, sanoo Collinder.
Joskus pitkille matkoille?
Paitsi että Colliander on maajoukuesprintteri, hän on myös voittanut Finlandia-hiihdon. Kiinnostaako pitemmät hiihdot jossain vaiheessa uraa enemmänkin?
– Tällä hetkellä tähtään vain sprinttiin. Toki hiihdän normaalimatkan kilpailuja, mutta en haaveile suuresta menestyksestä sillä saralla, mutta kun kaikki kortit on katsottu sprintin suhteen, niin olisi mielenkiintoista kokeilla maratonmatkoja. Tasatyöntö on yksi vahvuuksitani. Jos pitkiin hiihtoihin alkaa panostaa, niin siltä tieltä ei ole paluuta sprinttiin, näkee Colliander.
Mestaruuslasit
Ai niin. Miksi Collianderilla on kuvassa aurinkolasit sisätiloissa?
Sprinttimaajoukkuuen kilpailutilanteesta kertoo jotain se, että aina kun voidaan kilpailla, niin kilpaillaan, mutta pilke silmäkulmassa.
– Nämä mestaruuslasit olivat Matun (Strandvall) idea. Jokaisen kovan treenin tai kilpailun jälkeen paras sprintteri saa haltuunsa mestaruuslasit ikään kuin kiertopalkinnoksi. Ja taitaa olla niin, että nämä ovat olleet nyt joka kerta eri kaverilla.
-Petri Ikävalko