Ampumahiihdon A- ja B-maajoukkueet harjoittelevat yhdessä läpi kauden
Kauden kaksi ensimmäistä leiriä on takana ja B-maajoukkueen eli Terrafame-ryhmän valmentaja Ilkka Jarva kokee ryhmien yhdistämisen positiivisena asiana.
– On helpompi saada läpi positiivista muutosta, kun kaikki tekevät asioita saman suuntaisesti. Se on lisännyt yhteishenkeä ja luonut merkityksellisyyttä harjoitteluun, Jarva kertoo.
B-maajoukkueurheilijoiden päätavoite on Jarvan mukaan melkein poikkeuksetta nousta jossakin vaiheessa A-maajoukkueeseen. Tämänhetkisen ryhmän tilanne näyttää hänen mielestään varsin hyvältä.
– Jos on esimerkiksi tosi nuori B-maajoukkue ja hyvin menestynyt A-maajoukkue, ei välttämättä ole uskoa siihen polkuun, että se siitä ihan heti lähtisi nousuun. Nyt on ennemmin niin päin, että kyllä se siitä ihan kohta lähtee. Terrafame-ryhmän tekeminen on sen tasoista, että kyllä se tuottaa tulosta.
Muutenkin Jarva kehuu ryhmänsä urheilijoita, jotka ovat hänen mukaansa ”positiivisella tavalla äänekkäitä”.
– Se, että urheilijat ovat avoimia ja suulaita, auttaa paljon valmentamista ja ilmapiirin luomista. Puhumme paljon asioista ja koen vuorovaikutuksen helpoksi. Kaikki tykkäävät tehdä hommia ja urheilulle annetaan paljon aikaa.
Terrafame-ryhmän tilanne näyttää Jarvan mielestä niin hyvältä, että ensi talvena hyvän päivän sattuessa joku ryhmän urheilijoista voi yltää jopa maailmancupin pisteille.
Koko ryhmän päätavoitteet ovat valmentajan näkökulmasta nimenomaan maailmancupissa sekä ampumahiihdon ”kakkoscupissa” eli IBU-cupissa.
– Tavoite on päästä sille tasolle, ettei se olisi vain maailmancuppiin osallistumista, vaan saataisiin parempia sijoituksia ja päästäisiin vaikka takaa-ajoon tai jopa pisteille. Se on ihan mahdollisuuksien rajoissa.
Valinnat tehtävä hyvissä ajoin heti edellisen kauden jälkeen
Suomen ampumahiihdon kehityskohteista kysyttäessä Jarva nostaa esiin aiheen, joka on puhuttanut myös maastohiihdon parissa: joukkuevalintojen aikataulut.
Tänä vuonna valinnat ja suunnitelmat tehtiin ampumahiihdon osalta aikaisemmin kuin viime vuosina ja asiat hoituivat Jarvan mielestä muutenkin paremmin.
– Liittotasolla pitäisi muistaa, että kilpakumppaneitamme ovat eri maiden urheilijat ja heillä on ensimmäiset leirit toukokuussa. Jos me vielä siinä vaiheessa mietimme, että mitä tehdään ja keitä valitaan joukkueisiin, annamme aika paljon tasoitusta. Tänä vuonna olimme ihan suhteellisen ajoissa ja toivon, että siinä säilytään.
Toinen kehityskohde koskee Jarvan mukaan nuoria, etenkin 22-vuotiaiden sarjassa hiihtäviä ja heidän päivittäisvalmennukseensa keskittymistä.
– Jos haluamme alkaa haastamaan keskieurooppalaisia, on tekeminen nuorten sarjoissa saatava huomattavasti ammattimaisemmaksi. Kyllä se on paljon sitoutuneempaa urheilua ja toimintaa kilpakumppaneillamme 22-sarjassa.
Jarvan mielestä resursseja tulisi olla käytettävissä siihen, että myös 22-vuotiaat pääsisivät osallistumaan kansainvälisiin kilpailuihin.
Toisaalta esimerkiksi uusi, tälle kaudelle luotu 22-vuotiaiden oma harjoitusryhmä on Jarvan mukaan hyvä edistysaskel. Muutenkin hän uskoo Suomen ampumahiihdon olevan menossa oikeaan suuntaan.
– Hyvä askel on, että 22-vuotiaille laitettiin oma pieni ryhmä. Hyviä askeleita on otettu ja tykkään niistä ratkaisuista, joita tänä vuonna tehtiin.
Lue myös: ”Toivottavasti olen iskuetäisyydellä parin vuoden päästä”